Pas op voor de sproeier!

Nederlanders krijgen dagelijks PCB’s, dioxines en DDT binnen. De schadelijke gevolgen daarvan worden onderschat, vindt toxicoloog Martin van den BergPAGINA 4-5

Nederland, Zeevang, 07-05-2012 tulpenveld, Schermer Noord- Holland, spuiten tegen luizen, chemisch bestrijdingsmiddel, tulpenmozaiekvirus, De eerste vliegende bladluizen in april blijken al een groot risico te geven op virusverspreiding, TBV kan ook mechanisch worden verspreid. Er is dus een risico op virusverspreiding bijvoorbeeld tijdens het mechanisch koppen, maar ook wanneer op een andere manier wondjes aan de plant of bol ontstaan. Bespuitingen vanaf week 15/16 met gewasbeschermingsmiddelen zoals insecticiden en pyrethroïden lijkt onder deze omstandigheden dus noodzakelijk om virusverspreiding zo veel mogelijk te beperken. Foto: C. Barton van Flymen/Hollandse Hoogte C. Barton van Flymen/Hollandse>