Over de haag

Een dik boek...

Filibusteren. Het was in Den Haag het woord van de week. De SP had bedacht onwelgevallige onderwerpen te verhinderen door urenlange spreektijden aan te vragen. De PVV schoot meteen te hulp. Resultaat: er komt een extra vergadering over de zorg, op maandag. En wie mag voorzitten: PVV’er Martin Bosma. Hij verzuchtte ergens dat hij een goed boek zou meenemen, om dus niet te hoeven luisteren naar een urenlang betoog van zijn partijgenoot Fleur Agema. SGP-voorlichter Menno de Bruyne tipt Bosma op Twitter. ‘Alexandr Solzjenitsyn: De Goelag Archipel.’ Premier Mark Rutte wilde gisteren niet ingaan op de ongebruikelijke tactiek van SP en PVV. „Mevrouw Schippers zal zich voorbereiden op een lange zit.”

...maar niet voor Kamp

Of gaat het allemaal reuze meevallen? SP’er Paul Ulenbelt had voor een debat over de AOW twaalf uur spreektijd aangevraagd. Maar in een column op de SP-site schrijft hij weliswaar flink wat tijd nodig te hebben, „maar dan nog ben ik in een uur of twee wel klaar”. Henk Kamp kan met een dun boek toe.

Christelijke countdown

Je moet wat als kleine partij. Dus probeerde de ChristenUnie (nu vijf zetels) de presentatie van de kandidaten spannend te maken. Op Twitter werd elke vijf minuten een nieuwe kandidaat onthuld. Vanaf nummer 50. Jammer alleen dat de countdown bij twaalf stopte: de hoofdkandidaten werden in één keer prijsgegeven. Weinig verrassend: Arie Slob, Joël Voordewind en Carola Schouten staan op 1, 2 en 3. Nieuw op 4 en 5: ex-EO-journalist Gert-Jan Segers en kunsthistorica Carla Dik-Faber. De EO komt ook terug op nummer 7 met Herman Wegter, presentator van jeugdprogramma’s. Om gekozen te worden moet hij nog wel fors op campagne.

Zo de Here het wil

Maar waar staat Cynthia Ortega- Martijn? Het enige Kamerlid met een Antilliaanse achtergrond stond in 2010 al onverkiesbaar op plek 8. Maar ze kreeg het voor elkaar dat het congres haar op plaats 5 zette. Nu is ze van de lijst verdwenen, en dat terwijl ze zo populair is op de Antillen. Ze wilde graag terugkeren, maar ze zegt niet boos of teleurgesteld te zijn. „Mijn instelling is altijd: zo de Here het wil.”

De laatste vraag

Vaste laatste vragensteller Julius Vischjager, van de geschreven krant Daily Invisible, wil Mark Rutte tijdens diens persconferentie weleens in verlegenheid brengen. Zoals toen Rutte niet wist wat de Hollandsche Schouwburg ook alweer was. Vrijdag vroeg Vischjager waarom hij niet naar Israël was gegaan. Israël en Nederland, een mijnenveld. Rutte gaf een gevaarloos antwoord: „Agenda, agenda, agenda.”