Oranje opgepast: Ronaldo ziet er weer fris en fit uit

Net als Oranje vecht Portugal zondag voor overleving tijdens dit EK. Sterspeler Cristiano Ronaldo had de onderscheidende factor kunnen zijn bij Portugal, maar in de afgelopen week heeft hij zijn reputatie niet waar gemaakt. Wordt Portugal-Nederland het duel van hersteld zelfvertrouwen?

Portugal's Cristiano Ronaldo reacts at the end of the Euro 2012 soccer championship Group B match between Denmark and Portugal in Lviv, Ukraine, Wednesday, June 13, 2012. Portugal won the match, 3-2. (AP Photo/Armando Franca) AP

Een waarneming uit het Portugese kamp: Cristiano Ronaldo oogt fit en scherp. Maar zijn gesteldheid tijdens de training van gisteren in Opalenica is geen indicatie voor zijn wedstrijdvorm, is de afgelopen week gebleken. Die EK-crisis van de sterspeler kwam hem in Portugal op kritiek te staan, maar kan voor Nederland een houvast zijn voor het bereiken van de tweede ronde. ‘For Real a hero, for Portugal a zero’, schreeuwde een krantenkop.

Maar wat zegt een training op het Poolse platteland? Weinig. Aan enkele baloefeningen en spelvormen kunnen geen conclusies worden verbonden. Hooguit dat ook een Ronaldo-in-crisis niets van zijn fluwelen balbehandeling heeft verloren. Hoe de speler zich voelt, blijft ongewis. Hij negeert de pers aan de rand van het strak gemaaide trainingsveld en meldt zich een uurtje later evenmin op de persconferentie.

Ronaldo kan niet gevraagd worden hoezeer hij woensdag is geprikkeld door Deense fans die bij elke fout de naam scandeerden van Messi, zijn grote rivaal in de Spaanse competitie. Ronaldo wordt niet graag kleiner gemaakt dan Messi; hij vindt zichzelf minimaal gelijkwaardig aan de Argentijnse balkunstenaar. De vraag wie ’s wereld beste voetballer is, hoeft wat Ronaldo betreft niet gesteld te worden.

Maar in Opalenica, een dorp waar de grandeur van een grote stad ver is verwijderd, kan Ronaldo de inspiratie voor een koninklijk optreden bij het EK maar niet vinden. Hoewel veel Portugezen hem dat kwalijk nemen, toont verslaggever José Carlos Freitas van de grootste sportkrant Record begrip. De journalist die voorheen als perschef van de nationale voetbalploeg heeft gewerkt en in zijn vak als een autoriteit geldt, vindt het dipje van Ronald verklaarbaar. „Die jongen heeft een waanzinnig zwaar seizoen achter de rug. Hijzelf zegt niet vermoeid te zijn, maar de cijfers wijzen anders uit. Ronaldo speelde 5.800 minuten. Dat is 600 minuten meer dan welke speler ook op dit EK.”

De discussie die nu in Portugal rond Ronaldo is losgebarsten, heeft een hoog Van Persie-gehalte. Ook hij krijgt het verwijt dat zijn fletsheid bij de nationale ploeg niet te vergelijken is met zijn episch spel bij de club. Hoe kan een spits die afgelopen seizoen in de sterke Spaanse competitie 46 keer (!) heeft gescoord op dit EK over ballen maaien en alleen voor een doelman als een hulpeloze pupil naast schieten? Volgens Freitas komt Ronaldo dat binnen het Portugese elftal niet op enig misprijzen te staan. „Natuurlijk zijn de medespelers teleurgesteld, maar ze hebben vooral begrip voor zijn situatie.” En met een satanisch lachje: „Ze hopen dat hij tegen Nederland zijn vorm terugvindt.”

Want wil Portugal nog enig uitzicht op succes bij dit EK hebben, dan is het zaak dat Ronaldo morgen conform zijn status gaat presteren. Freitas is reëel genoeg zijn nationale elftal niet zo sterk te kwalificeren als zes jaar geleden. „Destijds hadden we een middenveld met Figo, Deco, Maniche en Rui Costa. Als team was Portugal sterker. Maar nu hebben we een hechtere ploeg. Dat is ook de kracht van dit team.”

Bij een historische terugblik op de wedstrijden Nederland-Portugal glinsteren Freitas’ ogen. Een lijst van zes overwinningen voor Portugal en drie gelijke spelen in de laatste tien onderlinge wedstrijden, zegt volgens hem genoeg. Waarbij hij minder goede herinneringen bewaart aan de uitschakeling van Nederland door Portugal bij het WK van 2006 in Duitsland. Freitas is een voetballiefhebber en gruwt nog van de hardheid tijdens dat door Nederland met 1-0 verloren duel.

„In Portugal geldt dat duel als de ‘Slag om Neurenberg’. Wij speelden hard, zeker. Maar ik meen me te herinneren dat Nederland de toon zette met een smerige overtreding van Khalid Boulahrouz op Ronaldo. En onze spelers waren extra gemotiveerd, omdat de Nederlandse delegatieleider [Harry Been] vooraf werd gesnapt in de kleedkamer van de Russische arbiter Valentin Ivanov. Naar zijn zeggen om hem te verwelkomen. Ja ja. Ach, historie is voor het museum. De actualiteit zegt ons dat Portugal morgen van Nederland moet winnen om de tweede ronde te kunnen halen.”

    • Henk Stouwdam