Opnieuw dodelijke strijd in zuiden Jemen tussen leger en Al-Qaeda

Een tank van het Jemenitische leger in actie in de zuidelijke provincie Abyan, waar veel strijders van Al-Qaeda actief zijn. Foto AFP

Bij gevechten tussen het Jemenitische leger en strijders van Al-Qaeda in het zuiden van Jemen zijn gisteren en vandaag 21 strijders van Al-Qaeda en een militair om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij het leger vandaag gemeld tegenover persbureau AP.

De hevigste gevechten hadden plaats bij het stadje Azan in de zuidelijke provincie Shabwa. Zeventien militanten kwamen hier om. Ook raakten zes militairen gewond.

Het leger zette ook de aanval in nabij de Hassan-vallei in de provincie Abyan. Hier vielen vijf doden, onder wie een militair. Het leger heeft de afgelopen weken een aantal steden in Abyan heroverd op Al-Qaida.

Militair offensief boekt succes

Het Jemenistische leger heeft de zuidelijke steden Jaar en Zinjibar vorige week heroverd van aan al-Qaeda gelieerde strijders. Een groot offensief van het leger dat ook door de Verenigde Staten wordt gesteund, stevent steeds verder af op een succes.

Het gebied was vorig jaar in beslag genomen door militanten tijdens een volksopstand tegen de inmiddels afgetreden president Ali Abdullah Saleh. Sindsdien is de strijd tussen het Jemenitische leger en Al-Qaeda extra hevig opgelaaid.

Sinds het begin van het gewapende offensief zijn ongeveer vijfhonderd mensen vermoord, volgens een rapport samengesteld door AFP. Daaronder zijn 368 leden van Al-Qaeda, 72 soldaten, 26 assistenten van het leger en 19 burgers. Volgens Westerse diplomaten wordt het leger geadviseerd door de VS.

    • Annemarie Coevert