Opgepast, daar vertrekt Jan weer

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

None

Van de een op de andere dag is hij weg. Zondagavond ging in de tweede helft van Ierland-Kroatië het persbericht de deur uit. Commissaris Jan Westerhoud van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB stopt ermee. Reden: de negatieve berichtgeving over de GVB vraagt om een „duidelijk antwoord”. Westerhoud vindt het echter vanwege zijn langdurige betrokkenheid „zuiverder” om „anderen daarop het antwoord te laten geven”. Anders gezegd: het is hier een puinhoop, het wordt mij te heet onder de voeten. Doei.

De vertrekkende commissaris heeft ook wel meer aan zijn hoofd. Hij is baas van containeroverslagbedrijf ECT, een van de harten die de Hollandse economie laten kloppen. Nu ja, Hollands. ECT is al jaren in handen van de Chinezen. Die hebben dochterbedrijven op de Nederlandse Antillen, Cyprus en Luxemburg die allemaal kleindochters hebben waar Westerhoud weer directeursfuncties heeft.

Maar de Amsterdamse gemeenteraad is gewaarschuwd, want bij een opstappende Westerhoud is het altijd even opletten. Ooit ging Jan onverwachts weg als financieel directeur bij het toen florerende softwarehuis Baan Company. Hij moest te hard werken, was toe aan „iets makkelijkers” en wilde „eindelijk zijn kinderen zien opgroeien” en meer tijd om zijn gazon te maaien.

In werkelijkheid bleek hij weggestuurd omdat Westerhoud lastige vragen stelde over de wijze waarop de gebroeders Baan met de cijfers omsprongen. Hij kreeg achteraf gelijk. Baan Company ging zelfs kapot aan ondoorzichtig gegoochel met de resultaten. Alleen hadden beleggers destijds wel graag de echte reden willen horen waarom Westerhoud nu vertrok.

    • Jeroen Wester