Onderschat Toyota niet

GP: 24 uur van Le Mans – live RTL 7, 14.30 - zo 15.30 uur

Nu de voetbalkoorts in Nederland een beetje gezakt is, zal er misschien wat meer enthousiasme zijn om de 24 Uur van Le Mans op tv te volgen. Jan Lammers had in 1988 de pech dat hij de race won vlak voordat het Nederlands elftal die dag zijn eerste wedstrijd op het EK in Duitsland speelde. Studio Sport maakte er heel even melding van. RTL 7 zendt voor het eerst de slijtageslag voor coureur en machine van start tot finish uit, van zaterdag 15.00 tot zondag 15.00 uur.

In de eerste uren, met alle wagens nog op de baan, gebeurt er altijd wel wat, zegt Lammers telefonisch vanuit Le Mans. Vorig jaar was er al een uur na de start de spectaculaire crash van de Schotse Audi-coureur Allan McNish. „Volg de eerste paar uur en voor je het weet zit je met lasogen te kijken”, waarschuwt hij. Voor wie niet van plan is de marathonuitzending integraal te volgen maar wel geïnteresseerd is, adviseert hij voor het slapen gaan nog even te kijken en ’s ochtends bij het ontwaken, „om te zien wie de nacht overleefd heeft”.

Zaterdag (17-19 u) en zondag (11-13 u) is Lammers bij RTL als commentator te horen, nadat hij in de nacht van vrijdag op zaterdag van Le Mans naar Nederland is teruggereden, „niet al te hard”. Dat er weer een Audi gaat winnen is voor hem geen uitgemaakte zaak. „Onderschat Toyota niet.”

Als je wilt weten hoe de coureurs zich voelen, zegt autosportfotograaf Frits van Eldik vanuit Le Mans, dan moet je af en toe een paar uur met 15 kilo bagage door je huis gaan lopen. En bedenk je als kijker dat voor de teams het werk op zaterdag al vroeg is begonnen: om 8.30 uur staat de warming-up al op het programma. Twee Nederlandse deelnemers dit jaar: Jeroen Bleekemolen en Yelmer Buurman.

    • Ward op den Brouw