Oliemarkt biedt nu kansjes

De toenemende eurocrisis en de wankel ogende wereldeconomie zijn goede redenen om je zorgen te maken over de vraag naar olie. Maar wat begon als een reguliere correctie van de prijs van ruwe olie in april heeft eind vorige maand een paniekachtig karakter gekregen. Nu beleggers pessimistischer zijn dan ooit sinds 2009 over de grondstoffenprijzen en de spanningen rond Iran aanhouden, zullen sommigen in de verleiding komen om tegen de stroom in te gaan.

Daar is wel moed voor nodig. Het gebrek aan aanbod dat zo nijpend leek toen een vat ruwe Brent-olie in maart méér dan 126 dollar opbracht, is afgenomen door een productieverhoging van Saoedi-Arabië, minder felle retoriek over het nucleaire programma van Iran en slechtere economische vooruitzichten.

De olieprijs kan verder dalen als de zaken in Europa helemaal uit de hand lopen. Op een niveau van net iets meer dan 97 dollar per vat is de prijs van een vat Brent-olie vandaag de dag nog steeds meer dan twee keer zo duur als op het dieptepunt, na de crisis van 2008. Analisten van Crédit Suisse denken dat de prijs naar 50 dollar per vat kan zakken als de onrust in de eurozone uitmondt in een serieuze kredietcrisis.

Toch zou je na de daling van de olieprijs met grofweg 25 procent, sinds maart, kunnen overwegen een gokje te wagen. Op 11 juni voegde zakenbank Goldman Sachs zich bij de optimisten door op een scherpe daling van de ‘long’-posities op de bredere oliemarkt te wijzen. Uit een afzonderlijk onderzoek van Bank of America Merrill Lynch bleek dat institutionele beleggers sinds februari 2009 niet zo pessimistisch over de grondstoffenprijzen zijn geweest als nu.

De jongste cijfers van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission laten in de eerste week van juni een stijging van 1 procent zien in de netto ‘long’-posities van geldmanagers op de NYMEX-termijnmarkt voor ruwe olie – de eerste opleving na de paniekverkopen van afgelopen maand.

Of ze nu moedig of dom zijn, de olie-optimisten wachten hun moment af. Het opvlammen van de spanningen rond Iran of een aanwijzing dat de centrale banken hun monetaire beleid gaan versoepelen kunnen het sein zijn om weer in olie te gaan beleggen. Maar beleggers zullen wel snel moeten reageren om daarvan te kunnen profiteren gezien de heftige schommelingen van dit moment.

vertaling Menno Grootveld