Nieuwsoverzicht

Verenigde Staten

Obama schort uitzetten illegalen met 2 jaar op

Washington. De Amerikaanse president Obama heeft met ingang van vrijdag de uitzetting verboden van illegalen die als kinderen naar de VS zijn gekomen. De maatregel betreft jonge illegalen die nu tussen de zestien en de dertig zijn. Dat zijn er naar schatting 800.000. Obama benadrukte dat het „niet om een amnestie” gaat. Het verbod geldt slechts voor twee jaar, daarna kunnen illegale jongeren gewoon weer worden uitgezet. De maatregel wordt gezien als poging van Obama om zijn steun binnen de latino-gemeenschap te vergroten voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in november. (Reuters, AP)

Nijmegen

Cassatie om vrijspraak fatale scooterrit

Arnhem. Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in de Nijmeegse scooterzaak. Het OM vindt dat Mohamed el G. (22) en Mohamed S. (20) vorige maand ten onrechte zijn vrijgesproken van doodslag en dood door schuld. In januari 2010 veroorzaakten de twee op een scooter een dodelijk ongeval in de Nijmeegse binnenstad. Ze reden een vijftigjarige man aan op een zebrapad, die in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen. Het OM had zeven en vier jaar cel geëist tegen het tweetal, maar volgens het Arnhemse hof was niet te achterhalen wie van de twee de scooter bestuurde. De twee werden wel veroordeeld voor onder meer het voorbereiden van een overval op een hotel in Nijmegen. (NRC)

Tbs

Veertien jaar celstraf voor aanval op pedofiel

Almere. Een 26-jarige tbs’er moet veertien jaar de cel in voor het neersteken van een pedoseksuele medegedetineerde in de Oostvaarderskliniek in Almere. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. De dader verklaarde een hekel te hebben aan pedoseksuelen. Na zijn celstraf moet hij terug naar de tbs-kliniek. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar tegen hem geëist. (Novum)