‘Mijn vakantie valt in het water’

houdt in de ruimte een logboek bij. Een bloemlezing. ‘Wat een magnifiek uitzicht! Ik realiseerde me dat dit het moment was waarvoor ik ruim vier jaar heb getraind.’

Lancering van een Sojoez-raket.
Lancering van een Sojoez-raket.

Lanceerbasis Baikonoer,19 december 2011

Het is ijskoud en kraakhelder hier op de lanceerbasis Baikonoer. Hopelijk blijft het zo tot de lancering. (...) De vele rode uitlaten van de motoren van de eerste en tweede rakettrap zijn prachtig om te zien als ze boven je uittorenen. De derde trap ligt nog los. (Een raket bestaat uit drie stukken met eigen motoren die als in een estafette met drie etappes elkaars taak overnemen en de Sojoez-capsule met de kosmonauten zo getrapt naar boven brengen, red.) Op dit moment kunnen we dus nog recht in de motoren kijken en de trap aanraken die ons het laatste stuk in de ruimte gaat brengen met 28.000 kilometer per uur. Een machtig moment!

Ruimtestation ISS,31 december 2011

Mijn eerste week aan boord van het ruimtestation zit er alweer op. Onze lancering was prachtig. Misschien nog wel mooier voor de toeschouwers dan voor ons, omdat wij niets zagen totdat we op zo’n tachtig kilometer boven de aarde zaten. Maar als die beschermkap van de raket dan eenmaal opengaat… Wat een magnifiek uitzicht! Ik realiseerde me dat dit het moment was waarvoor ik ruim vier jaar heb getraind. Ik ben terug in de ruimte en dit keer hoef ik niet na een week naar huis.

13 januari 2012

Vorige week hebben we aan boord de Russische Kerst gevierd. Feestdagen zijn altijd bijzonder in het ISS. We pakken allerlei lekkere dingen uit de voorraadkast. Ik heb de oude kaas erbij gepakt die eerder al met een vrachtschip omhoog was gestuurd. Daarnaast hadden we Russische en Amerikaanse lekkernijen. (...)

Met mijn vijf collega’s kan ik heel goed opschieten. Iedereen heeft zo zijn eigen ritme. Don Pettit gaat bijvoorbeeld vroeg naar bed, maar staat ook heel vroeg op. De Russen werken ’s avonds lang door en gaan daarna zelfs nog sporten. Ikzelf slaap zo lang mogelijk door ’s ochtends. (...) Een paar avonden per week spreken we af om samen te eten. Als we dat niet doen, zien we elkaar nauwelijks door het drukke programma.

30 januari

Samen met Anatoli (Ivanishin) heb ik geluidmetingen gedaan in de Russische Zvezda-module. De grond wil weten hoeveel geluid hier aan boord is op verschillende plekken. En zo zijn er metingen voor van alles en nog wat. Ik heb gemeten hoeveel jodium er in het water zit en bacteriegroei op verschillende plekken in het ISS onderzocht. (...) Ik vind zulke taken prima. Ze horen bij de functie van boordingenieur en maken mijn missie extra interessant.

14 februari

En dan krijg je ineens te horen dat je later naar huis gaat. Zo veranderlijk is de ruimtevaart. De vertraging is nu zes weken en de officieuze landing staat op 1 juli gepland. Dat betekent dat ik de verjaardagen van mijn kinderen en moeder dit jaar ga missen en de diploma-uitreiking van mijn oudste dochter. En dat onze vakantie met het gezin in het water valt. Aan de andere kant krijg ik meer tijd om hier aan boord te leven en te werken. De dagen zitten stampvol en ik ben blij met elk beetje extra vrije tijd dat ik kan krijgen…

5 maart

Als het ISS aan de nachtkant van de aarde vliegt, ziet onze planeet er prachtig uit. Misschien nog wel spectaculairder dan overdag. Je ziet altijd wel ergens bliksemflitsen, vuren van olievelden, noorderlicht, de enorm felle lampen van vissersschepen en natuurlijk de steden, dorpen en wegen die oplichten in een gouden gloed. (...) Het is mooi en magisch om te zien, die met goud gestikte zwarte deken. Al betekent het op veel plekken in bijvoorbeeld Nederland ook ‘lichtvervuiling’. Vanaf de grond kun je de sterrenhemel nauwelijks meer bewonderen door al dat licht dat nutteloos omhoog straalt.

12 april

We hebben er een extra module bij: het Europese vrachtschip ATV Edoardo Amaldi. Even was het spannend. Na de koppeling op 29 maart bleek ATV geen stroom te krijgen vanuit het ISS. Gelukkig kon dat op tijd opgelost worden, voordat de batterijen leeg waren, en nu werkt een van de twee systemen weer. Dat bewijst maar weer eens hoe nuttig het is om in de ruimtevaart alle systemen dubbel uit te voeren. (...) Tussen de spullen vond ik voor mezelf ook nog een heel leuk pakket van het thuisfront. Foto’s, een vlag van mijn dorp, een tekening van Sterre (dochter, red.) en nog wat andere dingetjes. Dat is natuurlijk goed voor het gemoed.

28 april

Gisteren zijn Dan (Burbank), Anton (Sjkaplerov) en Anatoli (Ivanisjin) vertrokken. We hebben de hele nacht doorgewerkt. Zo heb ik voor een experiment bloed bij mezelf en Don afgenomen en speeksel verzameld, zodat deze monsters meteen in de Sojoez (het terugkeerruimtevaartuig, red.) mee kunnen naar de wetenschappers op de grond. Rond zes uur gisterochtend Nederlandse tijd hebben we afscheid genomen. Om tien voor zeven ging het luik naar de Sojoez definitief dicht. Om exact 10:18:30 uur koppelden ze los van het ISS voor de reis terug naar de aarde. Ik kon de haken horen losgaan en voelde een schokje toen de veren de Sojoez wegduwden.

15 mei

De tijd vliegt voorbij! Mijn eigen terugkeer is al over anderhalve maand en de eerste voorbereidingen duiken nu al op in mijn tijdlijn. Zo hebben we onlangs de stoelen van de Sojoez getest, om te kijken of we er nog goed in passen. Door de gewichtloze omstandigheden word je wat langer, tot zelfs enkele centimeters. Toen Anatoli Ivanisjin dezelfde check deed in april, paste hij niet goed meer in zijn stoeltje. We moesten aanpassingen doen om hem veilig terug te laten keren. Mijn stoel zit gelukkig nog steeds als gegoten.

We zijn ook begonnen met de voorbereidingen voor de komst van onze collega’s Joe Acaba, Sergei Revin en Gennadi Padalka, met wie ik in 2004 heb gevlogen. We hebben alvast wat kleren voor ze uit het Progress-ruimtevrachtschip gehaald en de slaapcabine ingericht met de belangrijkste spullen.

27 mei

Afgelopen vrijdag was een bijzondere dag in mijn missie. Samen met Don heb ik het vrachtschip Dragon van SpaceX gekoppeld aan het ruimtestation. Dragon komt nieuwe spullen brengen voor de bemanning. Op 31 mei keert het schip, met aan boord spullen van mij en de anderen, alweer terug naar de aarde. De koppeling van Dragon is het operationele hoogtepunt in mijn missie. Maar het is ook een mijlpaal voor de internationale ruimtevaart. Dit is de eerste keer dat een commercieel ruimtevaartuig het ISS bereikt en aankoppelt. Daarmee is in zekere zin een nieuw tijdperk begonnen. Nog even en bedrijven brengen ook mensen van en naar een baan rond de aarde.

Lees alle blogs via: http://blogs.esa.int/andre-kuipers

    • André Kuipers