Met deze woorden nam Suu Kyi na 21 jaar haar Nobelprijs in ontvangst

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi nam vandaag na 21 jaar haar Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. In haar dankwoord kreeg ze eindelijk de kans openlijk met de wereld te delen hoe zij de toewijzing van deze onderscheiding destijds heeft beleefd: “De Nobelprijs heeft een deur in mijn hart geopend.”

Na een warme staande ovatie vertelt de politica vandaag in de Oslo City Hall eerst over haar tijd op de Britse universiteit Oxford, “een tijd die voelt als een periode die vele levens geleden plaatsvond”, zo beschrijft Suu Kyi.

Vervolgens gaat ze in op het moment dat haar echtgenoot destijds, jaren geleden, vertelde dat ze genomineerd was voor de Nobelprijs, en hoe haar jaren in huisarrest voor haar waren: “Het ontvangen van de prijs deed me weer voelen dat ik bestond. We waren niet vergeten.”

Later onderstreept ze het universele belang van het streven naar vrijheid en vrede voor iedereen. Een historische toespraak met inspirerende woorden na vele, extreem bewogen jaren.