Merkel: nieuwe Griekse regering moet zich aan afspraken houden

Merkel vandaag tijdens het partijcongres. Foto AP/Mario Vedder

Daags voor de nieuwe Griekse verkiezingen doet de Duitse bondskanselier Angela Merkel een dringend beroep op de nog te vormen nieuwe regering: welke partijen ook de dienst gaan uitmaken, ze dienen zich te houden aan de gemaakte afspraken met Europa.

De bondskanselier deed haar uitspraken vandaag tijdens een partijcongres van de Duitse Christendemocraten in de Duitse deelstaat Hessen:

“Het is van enorm belang dat de uitkomst van de Griekse verkiezingen leidt tot een regering die bij voorkeur volmondig zegt dat het land zich aan de afspraken met haar geldschieters houdt.”

Tweede stembusgang in zes weken

De Grieken brengen morgen voor de tweede keer in zes weken hun stem uit in nationale parlementsverkiezingen. Meerdere formatiepogingen mislukten na de stembusgang van zes mei, waarna nieuwe verkiezingen als enige optie overbleven.

De onderhandelingen strandden door uiteenlopende visies op de ingrijpende bezuinigingen die de EU Griekenland heeft opgelegd in ruil voor de miljardensteun die het land ontvangt om een faillissement te voorkomen. Syriza weigerde deel te nemen aan een coalitie omdat het tegen deze deal met de EU is.

‘Grexit’ geen optie voor Brussel

Merkel drukt de Grieken op het hart de afspraken na te komen, want zelfs als de linkse partij Syriza morgen wint, zal Brussel alles in het werk stellen om de Grieken binnen de eurozone te houden, zo schrijft correspondent Caroline de Gruyter vandaag in NRC Handelsblad:

“Het woord ‘grexit’ ligt op ieders lippen. Maar in Brussel, waar een Grieks vertrek uit de eurozone zou moeten worden gecoördineerd, houden velen dit voor tamelijk onrealistisch. Zelfs als de linkse protestpartij Syriza morgen de Griekse verkiezingen wint, zullen eurolanden volgens een betrokkene proberen de Grieken binnenboord te houden.

Officiële verklaringen van politici uit eurolanden bevestigen het zwart-witbeeld. Europees president Van Rompuy zei dinsdag dat Europa al het mogelijke zal doen om Griekenland in de eurozone te houden, zolang het zijn verplichtingen nakomt”.

Omdat enkele partijen de afspraken willen verbreken en zich ook openlijk tegen leiders als Merkel keren, kunnen de verkiezingen uitlopen op een harde confrontatie tussen de eurozone en Griekenland, zo schreef correspondent Marloes de Koning gisteren:

“Angst is de grootste bedreiging van wat linkse Grieken zien als een kans op revolutie via de stembus. Alexis Tsipras, de leider van de radicaal-linkse coalitie Syriza, herhaalde donderdagavond tijdens een goed bezochte campagnebijeenkomst in het centrum van Athene, minuut op minuut dat mensen zich geen angst moeten laten aanpraten. Niet door de vroegere leiders van het land, die zich aan de macht vastklampen en doen alsof het land teruggaat naar de drachme als hij aan de macht komt. En niet door mensen zoals Angela Merkel, die maandag voor het eerst een Griek tegenover zich zal krijgen die geen ja-knikker is.”