Laat ruzie over geld niet uitgroeien tot een tijdbom

„Mijn man en ik botsen ontzettend als het gaat om dagelijkse uitgaven. Ik hou van merkkleding en uit eten gaan, maar hij vraagt steeds of ik iets wel echt nodig heb en of het niet goedkoper kan. Ik word hier meer dan moe van! Hoe kunnen wij onze visies beter op elkaar afstemmen?”

Met een liefdespartner deel je, naast geluk en verdriet, ook geldzaken. Dat laatste valt niet altijd mee. Want royale types vallen op planmatige schepsels, terwijl financiële piekeraars kiezen voor losbollen. Op zich is zo’n combi van uitersten een prima idee. De een zorgt immers voor de lol, terwijl de ander de toekomst in de gaten houdt. Maar tegelijk met de verliefdheid verdwijnt vaak het begrip voor afwijkend gedrag van de partner. We willen weer leven naar wat we thuis leerden over geld. Vonden je ouders dat geld moest rollen, dan ben jij er ook van overtuigd dat uitgeven hoort. Maar wie leerde te plannen en te sparen, krijgt het benauwd als zijn partner de bloemetjes buiten zet. Erover praten, is vaak moeilijk, want financiële emoties zitten diep. Bovendien leren maar weinig mensen normaal te praten over geld.

Wie financiële irritaties niet oplost, koerst af op geheimen, leugens en slinkend vertrouwen. Dat kan zelfs leiden tot een peperdure echtscheiding, wat leuk spenderen voorgoed onmogelijk maakt. Laat financiële meningsverschillen dus niet uitgroeien tot een tijdbom. Met overleg en compromissen zijn zelfs extreme partnercombinaties bijeen te houden. Vermijd om te beginnen om te liegen of te zwijgen over uitgaven. Probeer nog minder je partner te veranderen. Je komt beslist bedrogen uit. Jullie moeten gewoon eens praten over geld op een ontspannen moment. Nee, niet over uitgaven en ergernissen, maar over hoe vroeger bij je thuis over geld werd gedacht en wat ermee werd gedaan. Beken elkaar daarna waarover je je in geldzaken wel eens zorgen maakt. De partner moet dit accepteren zonder commentaar. En daarna zeggen wat hij positief vindt aan het geldgedrag van de ander.

Zodra je elkaar wat beter snapt, is het tijd voor afspraken. Bepaal jullie besteedbaar maandinkomen na betaling van alle vaste lasten. Maak, uitgaande daarvan, ieder voor zich een ranglijst van wensen voor de korte, middellange en lange termijn met daarachter de maandelijks benodigde reservering per wens. Voorbeelden zijn sparen voor een buitenlandse vakantie (200 euro ), maandelijks uit eten (150 euro), kleding (200 euro), hypotheek aflossen (400 euro), sparen voor later (200 euro). Voeg de lijsten samen. Bij verschillen zoek je middenwegen. Wil de een dure kleding, maar de ander extra aflossen op de hypotheek, dan gaan jullie minder besteden aan kleding én minder aflossen. Wensen die financieel onhaalbaar blijken, kun je verder in de tijd plaatsen (pas over tien jaar een wereldreis) of wegstrepen (geen tweede woning).

Voor de overeengekomen gezamenlijke wensen moeten jullie samen periodiek vaste bedragen reserveren. Van het resterende inkomen krijgt elk de helft op zijn eigen rekening. Dat mag elk naar eigen keuze ongestoord sparen of verpatsen.

    • Erica Verdegaal