Kroonprins Nayef van Saoedi-Arabië overleden - ‘conservatieve havik’

Kroonprins en minister van Binnenlandse Zaken Nayef bin Abdelaziz al-Saud begin mei op een bijeenkomst van de Golf Samenwerkingsraad in de Saoedische hoofdstad Riad. Foto Reuters / Fahad Shadeed

De Saoedische kroonprins Nayef bin Abdelaziz al-Saud is overleden. Dat heeft de Saoedische staatstelevisie vanmiddag gemeld.

De kroonprins was volgens persbureau Reuters sinds begin mei in het Zwiterse Genève voor medische controles en is daar ook overleden. Waaraan hij precies is overleden is nog niet bekend. Volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants komt zijn overlijden onverwachts omdat niet bekend was dat Nayef ernstig ziek zou zijn.

Nayef werd in 1933 werd geboren en is 78 of 79 jaar oud; over zijn precieze geboortedatum bestaat geen zekerheid. De kroonprins wordt morgen begraven. Na zonsopgang zal voor Nayef worden gebeden in een moskee in Mekka, waarna hij daar ter aarde zal worden besteld.

Prins Nayef werd in oktober vorig jaar aangewezen als toekomstig opvolger voor koning Abdullah. Hij is minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier van de huidige regering. Zijn benoeming na de dood van kroonprins Sultan werd vorig jaar verwacht. Hij was immers sinds 2009 als tweede vicepremier al reservekroonprins.

Koning Abdullah staat nu voor de taak om voor de tweede keer in negen maanden een nieuwe kroonprins te benoemen. De grootste kanshebber is volgens Roelants de huidige minister van Defensie, prins Salman (76). Die geldt als geestverwant van de koning en was gedurende vijf decennia de gouverneur van hoofdstad Riad.

Conservatieve havik en hard tegen Iran

Kroonprins Nayef gold zelfs binnen het toch al conservatieve Saoedi-Arabië als een echte havik. Hij zag, in tegenstelling tot koning Abdullah, niets in het houden van verkiezingen en al helemaal niets in de deelname van vrouwen daaraan. Als minister van Binnenlandse Zaken, met onder andere de gewone en de beruchte religieuze politie onder zijn hoede evenals de geheime diensten, was Nayef verantwoordelijk voor de genadeloze vervolging van politieke activisten.

Nayef was ook meer uitgesproken in de buitenlandse politiek dan de huidige koning, harder bijvoorbeeld jegens de gevreesde shi’itische rivaal Iran. Hij onderhield mede daarom uitstekende relaties met de Verenigde Staten. Ook leverde zijn succesvolle campagne tegen het Saoedische Al-Qaeda-filiaal hem veel Amerikaanse lof op.

    • Pim van den Dool