Kortkolom sport

Michael Laudrup wordt trainer Swansea City

Londen. Oud-prof Michael Laudrup wordt de nieuwe trainer van Swansea City. Dat maakte de voetbalclub uit Wales vrijdag bekend. De 48-jarige Deen tekent een contract voor twee seizoenen. Laudrup – in de jaren tachtig en negentig aanvallende middenvelder bij onder meer Ajax, Real Madrid en Barcelona – begint volgende week. Hij is de opvolger van de succesvolle coach Brendan Rodgers, die begin deze maand naar Liverpool vertrok. Swansea eindigde afgelopen seizoen verrassend als elfde in de Engelse Premier League. Laudrup was voor het laatst werkzaam als trainer bij Real Mallorca. Hij was eerder trainer bij Brøndby, Getafe en Spartak Moskou. Bij Swansea, dat tien jaar geleden nog uitkwam op het laagste profniveau, keept de Nederlandse international Michel Vorm. Swansea City heeft ook een Nederlands tintje in de clubleiding. De Haagse behangverkoper John van Zweden (50) is mede-eigenaar. (Reuters)

Wim Koevermans coach van voetballers India

NEW DELHI. Oud-voetballer Wim Koevermans is aangesteld als bondscoach van India. Dat maakte de Indiase voetbalbond vrijdag bekend. De 51-jarige oud-speler van onder meer FC Groningen en Fortuna Sittard tekende een tweejarig contract bij de nationale ploeg van India. India staat op de FIFA-ranglijst 164ste. Koevermans behoorde in 1988 tot de selectie die goud won op het Europees kampioenschap voetbal. De verdediger speelde slechts één interland. Als trainer was hij in dienst van onder meer NEC, MVV en RBC Roosendaal. (AP)

Nadal in Halle onderuit tegen Kohlschreiber

Halle. Tennisser Rafael Nadal is vrijdag verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales van het grastoernooi in het Duitse Halle. De Spaanse nummer twee van de wereld verloor met 6-3 en 6-4 van de Duitser Philipp Kohlschreiber, de nummer 34 van de wereld en titelverdediger in Halle. Afgelopen maandag won Nadal in Parijs voor de zevende keer het grandslamtoernooi van Roland Garros, een record. „Het is geen tijd voor excuses”, zei Nadal na afloop. „Hij speelde veel beter.” (AP)

BMX’er Klaus wil via rechter naar Spelen

Rotterdam. BMX’ster Lieke Klaus (22) wil via de rechter deelname aan de Olympische Spelen in Londen afdwingen. Zij is het niet eens met de beslissing van wielerbond KNWU om Laura Smulders voor te dragen bij sportkoepel NOC*NSF. Zowel Klaus als Smulders heeft aan de nominatie-eisen voldaan, maar er is slechts één ticket voor ‘Londen’ beschikbaar. Klaus, deelnemer aan de Spelen in Peking (2008), staat hoger op een interne ranking en ziet zichzelf daardoor als beste kandidaat. (Novum)

Andries Ulderink wordt trainer bij AGOVV

Apeldoorn. Andries Ulderink wordt de nieuwe trainer van AGOVV Apeldoorn. Dat maakte de voetbalclub uit de eerste divisie vrijdag bekend. Ulderink (42) is de opvolger van Hans van Arum, die eind april op non-actief werd gesteld. AGOVV eindigde afgelopen seizoen als 17de in de eerste divisie. (Novum)