Japan heropent twee kernreactoren vanwege elektriciteitstekort

Minister van Economische Zaken Yukio Edano lichtte vanochtend op een persconferentie het besluit om de kernreactoren te heropenen toe. Foto AFP / Toshifumi Kitamura

Japan gaat binnen drie weken twee kernreactoren heropenen vanwege een dreigend elektriciteitstekort in het land. Dat heeft de Japanse regering vanochtend bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds de ramp bij Fukushima dat Japan kernreactoren heropent.

Mede als gevolg van de kernramp in Fukushima liggen sinds begin mei alle kerncentrales in het land stil. Uit opinieonderzoek blijkt dat de Japanse bevolking het gebruik van kernenergie op lange termijn wil uitsluiten. Volgens de BBC blijkt uit een actuele peiling ook dat 46 procent van de Japanners tegen het heropenen van de twee kernreactoren is.

Ondanks voortdurende zorgen over de veiligheid van de vijftig reactoren die Japan telt, zouden in het hele land meer kerncentrales weer kunnen worden aangezet. De reactoren zijn nu nog buiten bedrijf voor onderhoud of veiligheidscontroles.

‘Dreigend stroomtekort van vijftien procent’

De Japanse premier Noda voelt weer voor heropening nu lokale leiders in het westen van Japan het onlangs eens werden om tijdelijk twee kerncentrales van exploitant Kansai Electric Power te heropenen. Zonder de heropening van de twee kerncentrales zou het gebied naar verwachting te maken krijgen met een stroomtekort van maximaal vijftien procent. De uitschakeling van alle kerncentrales heeft ook de Japanse economie zwaar getroffen.

Noda heeft de heropening vanochtend aangekondigd nadat hij de afgelopen twee weken overleg voerde met onder anderen zijn kabinetssecretaris, de minister van Economische Zaken de gouverneur van het prefectuur Fukui waar de twee kernreactoren staan.

Gouverneur Nishikawa zei in een reactie dat de heropening de leefomstandigheden en bedrijvigheid in zijn prefectuur “zullen helpen stabiliseren”. Hij heeft akkoord kunnen gaan met heropening omdat de regering hem voldoende veiligheidsgaranties zou hebben gegeven.

    • Pim van den Dool