Ik krijg 2 à 3 sms’jes per week, interessant

Je woont in een stad met veel criminaliteit en denkt steeds vaker: zie ik iets verdachts? Voor Jens Pauw was het een reden om zich op te geven voor de burgeropsporing. Hij krijgt veel sms’jes, maar vergeet die weer snel.

In Tilburg zijn de criminaliteitscijfers het hoogst van heel Nederland. Dat lees ik in de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad als ik in 2008 net een week in die stad woon. En ik merk het ook. De Texaco om de hoek, waar ik regelmatig even binnenloop, wordt meerdere keren overvallen. Ik kijk steeds vaker om me heen. Zie ik iets verdachts?

Dan ontdek ik SMS-alert, de voorloper van Burgerwacht. Tilburg pioniert dan al enige jaren met burgeropsporing. Bij een overval of vermist kind krijgen mensen in de directe omgeving informatie over het voorval en wordt hun gevraagd alert te zijn. Burgers die fungeren als extra oren en ogen van de politie. Dat is iets voor mij.

Ik schrijf me in en krijg iedere maand twee à drie sms’jes. Het is reuze interessant. Wéér een gewapende overval in de wijk. Toch sprint ik niet direct naar het raam om uit te kijken naar ongure types. De verontwaardiging is heftig, maar duurt kort. Als ik uren later door de stad fiets, ben ik alweer vergeten dat er een man met grijze trainingsbroek en bomberjack wordt gezocht.

De sms’jes blijven binnenkomen, waar ik ook ben. Ik krijg een melding als ik sta te dansen in een Spaanse discotheek. Of wanneer ik net door een Amerikaanse supermarkt struin.

De sms’ende agenten moeten beknopt zijn. Met maximaal 160 tekens per sms is de ruimte beperkt. Een voorbeeld: ‘overv. westermarkt. dad. negr., goud. tand., witte zonnebr, gri. muts, do jas bontkr., grij. jog. br. vuurw. zelf gn actie ondern.’ Deze verdachte kan ik moeilijk over het hoofd zien, denk ik.

Soms sms’en de agenten te snel. Afgelopen november werd de snackbar in mijn straat overvallen. De politie vraagt uit te kijken naar een ‘zwarte neger mager zwarte jas en muts palestynse sjaal gryze sokken’. Twee uur later volgt een sms met excuus voor het ‘onjuiste taalgebruik’.

De illusie dat ik boeven ga opsporen, is inmiddels wat vervlogen. Ik heb nog nooit iemand helpen vangen. Dit jaar werd SMS Alert opgenomen in het nieuwere Burgernet. Het is voor mij wel een ideaal middel om op de hoogte te blijven van de misdaadnieuwtjes in de buurt. En het is een fijn idee om mee te kunnen helpen aan een veiliger buurt. Tilburg staat inmiddels op de dertiende plaats in de de AD Misdaadmeter. Dat maakt ons – de burgerwacht met zijn extra ogen en oren – toch wel een beetje trots.

Jens Pauw (21) is student journalistiek