Hij : ‘De hypotheek slinkt snel’

Gerhard (51) en Jeanette (52) Hormann zijn 26 jaar samen en hebben twee zonen (20 en 11). Hij is schrijver en chef redactie bij Aktueel, zij is lerares. Zijn laatste boek, over het snel aflossen van de hypotheek, ligt net in de winkel.

Foto David Galjaard

Gerhard: „Boeken schrijf je omdat je het leuk vindt. Omdat het blijvender is dan een krantenartikel dat de volgende dag in de prullenbak verdwijnt. Maar ik heb eens uitgerekend dat het nog slechter betaalt dan wanneer ik folders zou rondbrengen. Het is bijna bespottelijk.”

Jeanette: „Het is een drive. Natuurlijk had het veel rust gegeven als Gerhard er zo veel mee zou verdienen dat hij er niet naast hoeft te werken. De combinatie is zwaar.”

Gerhard: „Dit zijn tropenjaren.”

Jeanette: „Overdag gaat hij naar zijn gewone werk en ’s avonds schrijft hij. Daar heb je heel veel discipline voor nodig. Dat doe je echt alleen als je heel graag wilt schrijven.”

Gerhard: „Schrijven is een kansspel. Roulette. Je verkoopt in Nederland of 200.000 boeken, of 2.000. Ik verkoop er gemiddeld 1.000, met één uitschieter van 5.000, en heb er nu tien geschreven. Ik krijg 1,50 euro per verkocht exemplaar, dus reken maar uit. Maar ik heb nooit subsidie gevraagd”

Jeanette: „Gerhard heeft de verantwoordelijkheid genomen voor het gezin.”

Gerhard: „We hebben vroeger een paar keer vakantie gevierd in een huis in Toscane. De eigenaar is een beeldend kunstenaar, die de hele dag met iedereen praatjes maakt en tussendoor een klein beetje beeldhouwt. Om zeven uur ’s avonds komt zijn vrouw thuis van haar werk, en die gaat dan ook nog koken. Dat leek me wel een aangename constructie.”

Jeanette: „Zij hadden ook geen kinderen.”

Gerhard: „Maar je zag wel dat de één heel veel beter af was dan de ander. Het was oneerlijk verdeeld.”

Jeanette: „Ik werk anderhalve dag en zorg daarnaast voor het huishouden, de boodschappen en mijn bejaarde moeder. Wij zijn opgegroeid in een tijd waarin deze constructie vanzelfsprekend was. Bijna al mijn vriendinnen werken maar twee of drie dagen in de week.”