Gladjakker en goedzak als onafscheidelijk duo

None

White Collar Seizoen 1 14 afl. van 45 minuten € 32,99

De timing lijkt perfect: een serie over witteboordencriminaliteit in een tijd waarin steeds nieuwe beleggingsfraude boven tafel komt. Maar White Collar draait niet om handel met voorkennis of belastingontduiking. De crimineel met de witte kraag staat in deze serie voor iemand die zich van slimme technische trucjes bedient, en niet van geweld.

Verduistering, het vervalsen van geld, kunst of oude obligaties, handelen op de zwarte markt. Neal Caffrey is er een ster in. Na jarenlang achterna te zijn gezeten door Peter Burke (Tim DeKay), is Caffrey gesnapt. Vlak voordat hij zijn straf van vier jaar heeft uitgezeten, ontsnapt hij uit een zwaarbewaakte gevangenis. Burke spoort hem al snel weer op.

Dan blijkt Caffrey (Matt Bomer in een rol die wel wat weg heeft van die van Leonardo DiCaprio in kat-en-muis-film Catch me if you can) informatie te hebben waarmee een andere vervalsingszaak waaraan de FBI werkt kan worden opgelost. Zo wordt hij informant van Burke, en mag de gevangenis uit; zij het met elektronische enkelband en een slaapplaats in een smoezelig appartementencomplex.

Tot ongenoegen van Burke regelt Caffrey, een gladde jongen die met zijn slangenogen iedere vrouw inpakt, binnen twee tellen een mooi gastenverblijf met uitzicht op Manhattan voor zichzelf. Inclusief designerpakken van de overleden echtgenoot van zijn hospita.

Al in de dubbele openingsaflevering verandert de relatie tussen de twee van kat en muis naar onafscheidelijk duo. Dan is de geloofwaardigheid even ver te zoeken: want hoeveel informatie zou je delen met een veroordeelde informant? Heel veel, kennelijk.

Hier en daar is de toon van White Collar cartoonesk. Peter Burke is een FBI-agent die zenuwachtig wordt als hij een lijk ziet en die tijdens een achtervolging roept: „Don’t make me shoot!” Dat is wat al te jolig.

Maar de kracht van deze luchtige serie is de chemie tussen de hoofdrolspelers, die in alles elkaars tegengestelde zijn. Caffrey voorziet de rationele Burke van relatieadvies, als hij oprecht niet weet waar zijn vrouw eigenlijk van houdt. Burke neemt het voor Caffrey op wanneer andere FBI-agenten hem niet vertrouwen.

„Ik moet een nieuw plan bedenken”, zegt Burke, wanneer een crimineel een jonge vrouw gijzelt en hij niet weet hoe hij haar vrij moet krijgen.

„Nee, dat moet je niet. Die man rékent erop dat de FBI een plan heeft”, zegt Caffrey.

„Dus we doen niks?”

„Niet niks. We improviseren.”

„Dat is het slechtste idee ooit.”

Zo bestrijden de tegenpolen in iedere aflevering een nieuwe misdadiger. Ondertussen ontrafelt de kijker langzaam meer informatie over het verleden van Neil Caffrey, over zijn handlanger Moz en over zijn vriendin Kate, die op mysterieuze wijze verdwenen is.

En dan blijken Caffrey en Burke gelukkig meer te zijn dan slechts gladjakker en goedzak.

    • Janna Laeven