Gestampte muisjes

Als de man die je moet interviewen in een baan om de aarde cirkelt, hoe dicht kun je als journalist dan bij je gesprekspartner komen? Wetenschapsredacteur Margriet van der Heijden slaagde erin astronaut André Kuipers nog heel dicht te benaderen. In het Gagarin Cosmonaut Training Center in het Russische Zvjozdny Gorodok (Sterrenstad) sliep ze in zijn bed. En in de gemeenschappelijke keuken had ze het pakje gestampte muisjes in handen waarmee de Nederlandse ruimtevaarder ontbeet voor zijn lancering naar het internationale ruimtestation ISS. De Russen onthaalden haar heel gastvrij, zegt ze. „Ik mocht overal bij zijn. Zelfs bij de dingen waar ik eigenlijk niet bij mocht zijn.” Warm aanbevolen: haar reportage op pagina 20 en ook het (e-mail)interview met Kuipers op pagina 4.

Colofon

Gastredacteur André Kuipers vanuit het internationale ruimtestation ISS

Redactie Margriet van der Heijden, Arjen Ribbens en Monique Snoeijen

Vormgeving Danusia Schenke

Met dank aan Anna Jacobs en Jennifer Hordijk (beiden ESA) en Sander Koenen

Coverfoto

Het operationele hoogtepunt van André Kuipers’ missie in de ruimte: de koppeling op 27 mei van het commerciële vrachtschip Dragon aan het internationale ruimtestation ISS. Foto ESA

E-mailgesprek met de ruimtevaarder over zijn werk en zijn dromen.Een bloemlezing uit het ruimtelogboek van André Kuipers.Waar werken, sporten en slapen de astronauten? Het ruimtestation in beeld.Een selectie uit de 55 experimenten aan boord van het ISS.‘Fotodetective’ Hans Aarsman verwondert zich over de werkplek van André Kuipers.Van U2 tot Johann Strauss – de playlist van André Kuipers.Binnenkort te koop: ruimtereizen op maat.Elf sciencefictionfilms uit de eerste elf decennia van de cinema.Reportage uit de Russische ruimtevaartstad waar André Kuipers is opgeleid.Wat te doen na een lange ruimtereis. Tips van Wubbo Ockels en andere oud-astronauten.* De keuzes van gastredacteur André Kuipers