Fransen verslaan Oekraïne na onderbreking door onweer

Frankrijk heeft met een 2-0 overwinning op gastland Oekraïne een goede stap richting de kwartfinales op het EK voetbal gezet. De Fransen kunnen zich plaatsen voor de kwartfinale als zij dinsdag gelijkspelen tegen Zweden. Jérémy Menez en Yohan Cabaye maakten kort na rust de doelpunten tegen het gastland, dat nu moet winnen van Engeland om door te gaan.

De groepswedstrijd in poule D zal vooral de geschiedenis in gaan als de eerste wedstrijd ooit op een EK die tijdelijk werd gestaakt. De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers stuurde de teams na vijf minuten spelen terug naar de kleedkamers toen het onweer boven het Donbass Arena in Donetsk te heftig werd. Na een onderbreking van bijna een uur hervatte de scheidsrechter uit Oldenzaal de wedstrijd, nadat hij het inmiddels natgeregende veld als voldoende bespeelbaar had beoordeeld.

Na de onderbreking nam Frankrijk het initiatief, maar met name Menez miste in de eerste helft grote kansen. De beste kans voor Oekraïense was voor Andrei Sjevtsjenko. De 35-jarige aanvoerder, die in de eerste groepswedstrijd tegen Zweden matchwinner was met twee doelpunten, stuitte op op de Franse doelman Michaël Llodra. Philippe Mexes was met een kopstoot dichtbij de 1-0, maar Andrei Piatov – in het dagelijks leven reservekeeper van Sjachtar Donetsk – redde knap.

Na de rust werd de score alsnog geopend door Menez, die van geluk mocht spreken dat hij in de eerste helft geen tweede gele kaart had gekregen van Kuipers. Cabaye maakte de 2-0 en was later nog dicht bij zijn tweede doelpunt met een hard schot op de paal.

Bondscoach Laurent Blanc is met zijn Franse elftal nu al 22 wedstrijd ongeslagen. Blanc, aanvoerder van het Franse elftal dat wereldkampioen werd in 1998, nam de leiding over van Raymond Domenech. Die werd op het WK in 2006 tweede met Frankrijk, maar strandde daarna op het EK in 2008 en het WK in 2010 in de groepsfase.