‘Duizend families in Homs omsingeld door Syrische troepen’

Op deze foto, vanochtend vrijgegeven door het aan de oppositie gelieerde Shaam News Network, zouden de beschietingen in Homs te zien zijn. Foto AFP

Meer dan duizend families zijn door het Syrische leger omsingeld in de opstandige stad Homs en liggen onder vuur van de regeringstroepen. Dat heeft het aan de oppositie gelieerde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten vanochtend gemeld. De organisatie roept de VN op onmiddellijk in te grijpen.

De omsingeling van de families zou hebben plaatsgevonden in een aantal wijken van het centraal gelegen Homs, dat gedurende een aantal van de bijna zestien maanden durende volksopstand het epicentrum was van protesten tegen het regime van president Assad. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zegt dat de families, waaronder veel vrouwen en kinderen, dringend moeten worden geëvacueerd om bloedvergieten te voorkomen. De organisatie wil dat VN-chef Ban Ki-moon zich rechtstreeks met de situatie bemoeit.

Frankrijk waarschuwde gisteren al voor aanval op Homs

De Franse regering zei gisteravond al over informatie te beschikken dat Homs opnieuw zou worden belegerd. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring “diep bezorgd” te zijn over berichten dat het leger zich zou voorbereiden op een “onmiddellijke” aanval.

De situatie in Homs is volgens de mensenrechtenorganisatie al dagenlang penibel. Tientallen burgers zouden dringend medische hulp nodig hebben vanwege de beschietingen die regeringstroepen de afgelopen dagen hebben uitgevoerd. Ook zou er in veel getroffen wijken van Homs een tekort aan water en elektriciteit zijn. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten heeft het Internationale Rode Kruis opgeroepen hulp te bieden.

Hieronder een kaartje met daarop aangegeven de onder vuur liggende Syrische stad Homs:


Grotere kaart weergeven

‘Twaalf doden bij beschietingen in voorstad Damascus’

Niet alleen Homs, maar ook Douma, een voorstad van Damascus, lag volgens activisten van de activisten vanochtend onder vuur van het Syrische leger. Bij beschietingen zouden minstens twaalf mensen zijn omgekomen. Regeringstroepen hebben volgens de activisten onder meer een flatgebouw beschoten en daarbij acht mensen gedood.

Activist Mohammed Saeed zei tegen persbureau AP dat hij al een week geen waarnemers van de VN in Douma heeft gezien. Het hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië, Robert Mood, gaf gisteren op een persconferentie toe dat het aanhoudende geweld in het land het werk van de waarnemers bemoeilijkt. Hij zei dat zowel regeringstroepen als gewapende rebellen weer steeds meer geweld lijken te gebruiken.

    • Pim van den Dool