Dr. Zeepaards 'waterplant'

de proefjesfabriek

Dat planten water ‘drinken’ is bekend. Maar wist je dat ze ook een beetje zweten? Kijk maar.

Wat heb je nodig? Een jampot met water, een tak met bladeren, olie, een glazen kom of bak en een zonnige plek.

Wat moet je doen? - Zet de tak in de jampot met water.

- Giet een laag olie op het water.

-Zet de jampot op een zonnige plek met de glazen kom eroverheen.

-Wacht een tijdje en kijk wat er gebeurt.

Hoe kan dat? Zie je dat? Het glas beslaat. Met allemaal kleine waterdruppeltjes. Die waterdamp komt niet uit de jampot. Het laagje olie heeft het water helemaal afgesloten. Het komt dus uit; de bladeren. Daarin zitten huidmondjes. Ze zitten aan het uiteinde van nerven die helemaal naar beneden lopen, door de stengel, tot in de wortels van een plant. Zo’n open mondje wordt een beetje droog. Het is ook een beetje zoetig van de suikers die de plant maakt van onder andere water. Dat trekt vers water uit de nerf aan. Zo ‘trekt’ een plant water omhoog.

    • Margriet van der Heijden