Dodental etnische onlusten in Birma gestegen naar vijftig

Geweld tussen islamitische en boeddhistische gemeenschappen in het wesetn van Birma heeft in de afgelopen twee weken aan vijftig mensen het leven gekost. Dat hebben Birmese staatsmedia vanochtend gemeld. Door het geweld zijn al tienduizenden mensen op de vlucht geslagen.

Moslimjongens in een vluchtelingenkamp buiten de west-Birmese stad Sittwe, die de afgelopen twee weken het toneel was van bloedige onlusten tussen boeddhisten en moslims. Foto Reuters / Soe Zeya Tun

Geweld tussen islamitische en boeddhistische gemeenschappen in het westen van Birma heeft in de afgelopen twee weken aan vijftig mensen het leven gekost. Dat hebben Birmese staatsmedia vanochtend gemeld. Door het geweld zijn al tienduizenden mensen op de vlucht geslagen.

De afgelopen dagen was al duidelijk geworden dat bij de etnische onlusten in de westelijke deelstaat Rakhine tientallen doden zijn gevallen. Honderden huizen zijn in de as gelegd. De regering riep deze week de noodtoestand uit in het gebied en er zijn extra militairen naar toe gestuurd om de orde te herstellen. Internationale hulporganisaties, die actief waren in het gebied, hebben zich wegens het geweld tijdelijk teruggetrokken.


Grotere kaart weergeven

Onlusten braken uit na dood boeddhistisch meisje

Aanleiding tot de ongeregeldheden was de dood van een boeddhistisch Rakhine-meisje, dat door de moslims uit het gebied, Rohingya’s genoemd, zou zijn verkracht en vermoord. Daarop volgde een lynchpartij waarbij tien Rohingya’s werden gedood.

De Rohingya’s, van wie er zo’n 750.000 leven in Birma, zijn voor het grootste deel statenloos. Birma erkent hen niet als staatsburgers. Volgens de Birmezen zijn de Rohingya’s ten tijde van Britse koloniale rijk uit Bengalen naar Birma getrokken en horen ze dus thuis in Bangladesh. Dat land beschouwt de Rohingya’s echter evenmin als zijn staatsburgers, waardoor die al sinds het uiteenvallen van het Britse ‘Empire’ een onzekere status genieten.

Bekijk hieronder onze fotoserie over de etnische onlusten in Birma:

    • Pim van den Dool