Dirk gaat naar de haptonoom

Je hebt luxepaarden en werkpaarden. Dirk Kuijt (31) is een werkpaard. Nooit te beroerd om gaten dicht te lopen. Of om als aanvaller mee terug te verdedigen. Dirk is een jongen van Katwijk: hij gelooft in God.

De onlangs naar Fenerbahçe vertrokken aanvaller groeide op in een hervormd gezin, en ging iedere zondag naar de kerk. Later ging dat niet meer, toen hij ook op zondag moest voetballen. In het Reformatorisch Dagblad sprak hij over zijn vaste ritueel: het dagelijks gebed. „Op trainingskamp neem ik altijd m’n bijbel mee. Het geloof is voor mij prima te combineren met voetbal.”

Toch haalt de confessioneel ook kracht uit alternatieve coaching. Sinds jaar en dag belt hij met Henk de Gier, paragnost en magnetiseur. En hij werkt samen met haptonoom Peter van den Beld. „Voor het EK heb ik Dirk weer bezocht”, zegt Van den Beld. Door gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking probeert hij Kuijt ‘in balans’ te krijgen. „Als Dirk met minder spanningen rondloopt, kan hij die energie kwijt op het veld. De kans op spierkrampen is dan veel kleiner.”

Jens Pauw

    • Jens Pauw