De mooiste goals van de tweede speelronde Euro 2012

Jakub Blaszczykowski in extase nadat hij vanaf 25 meter de bal achter de Russische doelman heeft gekruld. Foto AP

De teller staat inmiddels op 46 goals in zestien duels op het EK en daarmee mogen we niet klagen. Oké, Lionel Messi-achtige tovenarij blijft tot dusver uit, een omhaal hebben we nog niet mogen bespeuren en een ‘Van Basten’ al helemaal niet. Toch is de top 3 van de tweede speelronde weer prima de moeite waard.

Maar allereerst even wat eervolle vermeldingen. We dachten ook even aan die balaanname van Mario Gomez voor de 1-0 tegen Nederland: een first touch uit ‘het boekje’. Of Cesc Fábregas - alleen al voor het geluid - die vond dat hij in de basis moest starten, maar gepasseerd werd voor de wedstrijd tegen Ierland. En Andy Carroll met die snaarstrakke kopbal tegen Zweden.

Maar de top 3 van de tweede speelronde, in willekeurige volgorde, is als volgt:

Italië-Kroatië 1-0

De eerste vrije trap die erin vloog dit toernooi kwam van de voet van een oude meester. Niet langer nodig bij AC Milan, dit jaar kapitein op het kampioensschip van Juventus. Andrea Pirlo, l’architetto, kan het dus ook op het hoogste niveau nog steeds:

Zweden-Engeland 2-3

Wat een heerlijke pot was Zweden-Engeland. Jammer voor de Scandinaviërs die werden uigeschakeld nadat ze een 0-1 achterstand ombogen in een voorsprong. De winnende goal van Danny Welbeck is fantastisch. Klasse als je dit als 21-jarige op zo’n moment durft:


szólj hozzá: Welbeck sarkazós gólja

Polen-Rusland 1-1

Hij bracht de Polen in complete extase met zijn reddende goal tegen de Russen. Jakub Blaszczykowski geeft de bal een geweldige veeg en houdt het hastland daarmee nog in de race voor een plekje in de kwartfinales:


[www.online-soccer.ru] Russia 1-1 Poland door all-goals

    • Jules Seegers