De leukste en beste wetenschapslinks van de afgelopen week

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan. Toen vorig jaar juli in Connecticut een poema werd aangereden, was dat slecht nieuws voor het dier maar goed nieuws voor de poema-populatie in de Verenigde Staten. Het betekent namelijk dat de door stroop sterk

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan.

  • Toen vorig jaar juli in Connecticut een poema werd aangereden, was dat slecht nieuws voor het dier maar goed nieuws voor de poema-populatie in de Verenigde Staten. Het betekent namelijk dat de door stroop sterk uitgedunde populatie eindelijk weer toeneemt.
  • Hoe leer je een taal? Dat proces kun je onderzoeken bij jonge kinderen, maar natuurlijk ook gewoon bij een robotbaby.
  • In een mensenlichaam leven tientallen biljoenen micro-organismen (infographic). Het Human Microbiome Project bracht deze microscopische meelifters van 242 mensen in kaart. Uit het onderzoek blijkt dat micro-organismen weleens heel belangrijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Maar misschien is de belangrijkste vraag: wat beïnvloeden die micro-organismen allemaal nog meer?
  • Het doel van het Bloudhound SSC-project is om een auto te bouwen die sneller gaat dan 1,600 kilometer per uur. The Guardian legt in een video uit hoe men de snelste auto ter wereld bouwt. Coureur Andy Green en huidig wereldsnelheidsrecordhouder op land houdt bij de BBC een dagboek bij over de vorderingen van het Bloudhound SSC-project.
  • De volgende generatie medicijnen slik je niet meer, maar zet je aan met je smartphone. Althans dat is het idee van bioloog Arnd Pralle en zijn team van de Amerikaanse University at Buffalo. Zij experimenteren met nanodeeltjes om de zenuwcellen van wormen van een afstand te beïnvloeden. Het is een van de eerste stappen om bijvoorbeeld medicijnen, eiwitten of zelfs DNA in organismen te manipuleren, bijvoorbeeld met een iPhone-app, al ligt dat vast nog ver in de toekomst.
    • Hans Klis