De laatste speeldag in Poule A: nog één kans voor het gastland

Een stelletje Polen bij elkaar tijdens een kopduel in de wedstrijd tegen Rusland. Foto Reuters / Leonhard Foeger
Een stelletje Polen bij elkaar tijdens een kopduel in de wedstrijd tegen Rusland. Foto Reuters / Leonhard Foeger Een stelletje Polen bij elkaar tijdens een kopduel in de wedstrijd tegen Rusland. Foto Reuters / Leonhard Foeger

Het is waarschijnlijk de zwakste poule van het toernooi, maar ook de poule waar een potentiële topscorer in rondloopt en waarin een Nederlandse trainer op het punt staat de kwartfinale te halen. Vandaag wordt alles beslist in poule A, waar tussen Rusland, Tsjechië, Polen en Griekenland nog van alles kan gebeuren.

Allemaal kunnen ze namelijk nog de tweede ronde halen, maar het Rusland van Dick Advocaat heeft de beste kaarten. Als om 20:45 uur wordt afgetrapt bij Griekenland - Rusland en Tsjechië - Polen (in tegenstelling tot de eerste twee rondes spelen ze tegelijkertijd, om competitievervalsing te voorkomen), staat Rusland eerste met vier punten. Tsjechië heeft drie punten, Polen twee en Griekenland één.

Rusland moet Grieken van zich af kunnen schudden

Rusland heeft in Warschau genoeg aan een punt tegen de Grieken, die het zwakste team van de poule hebben en niet verder kwamen dan een gelijkspel tegen Polen in de openingswedstrijd. Tegen Tsjechië verloren ze met 1-2, nadat ze het eigenlijk al na zes minuten hadden weggegeven. Bovendien beschikt advocaat over aanvaller Alan Dzagojev, die er na twee wedstrijden al drie in heeft liggen en het in zich heeft om uit te groeien tot de topscorer van het toernooi.

Zo maakte hij twee goals in het duel tegen Tsjechië (4-1):

Of zullen de Grieken zich toch nog één keer kunnen oprichten?

Tsjechië en Polen vechten het onderling uit

Ervan uitgaande dat Rusland Griekenland minstens op een gelijkspel houdt, gaan Tsjechië en Polen in hun onderlinge wedstrijd in Wroclaw om de overgebleven kwartfinaleplek spelen. Tsjechië heeft dan voldoende aan een gelijkspel, maar treft wel het gastland tegenover zich. De Polen raakten in extase toen de openingswedstrijd tegen Griekenland zo voortvarend begon, maar zagen hun nationale elftal het in de tweede helft uit handen geven (1-1).

In de tweede wedstrijd, tegen Rusland, was het andersom. Dzagojev scoorde voor de Russen, waarna een opgeleefd Polen na rust via Jakub Blaszczykowski (zie onder) op gelijke hoogte kwam. Ook nu werd het 1-1. Een gelijkspel is vanavond niet genoeg, want dan ligt het gastland er al na drie wedstrijden uit.

Wat we moeten verwachten van de tegenstander, Tsjechië, is lastig in te schatten. Erg zwak tegen de Russen (4-1 verlies), maar een stormachtig begin tegen Griekenland (al na zes minuten op 2-0). En juist de meest betrouwbaar geachte speler - keeper Cech, van Chelsea - ging opzichtig in de fout waardoor het toen toch nog spannend werd.

De gokkantoren zien Polen vanavond het eerst winnen, maar een uitgesproken favoriet is er niet. Spannend dus.

Kortom

Rusland haalt naar verwachting de volgende ronde, Polen en Tsjechië gaan een heet avondje tegemoet in de strijd om de tweede plek. Om ook in de gaten te houden: mocht Oranje toch de kwartfinale nog halen, dan is de nummer twee uit deze poule daarin de tegenstander.

Nogmaals: 20.45 uur, Warschau en Wroclaw, Nederland 1. Griekenland - Rusland en Tsjechië - Polen.

    • Peter Zantingh