De frustraties van Van Bommel

Bij het WK in 2010 deugde de rolverdeling bij Oranje, op het EK niet, zegt aanvoerder Mark van Bommel voor het cruciale duel zondag tegen Portugal.

Aan de vooravond van het cruciale EK-duel van het Nederlands elftal tegen Portugal maakt aanvoerder Mark van Bommel duidelijk dat er spanningen zijn bij Oranje. „Ik kan niet ontkennen dat het huidige Oranje niet zo’n hechte eenheid meer is als twee jaar geleden.”

De ploeg van Bert van Marwijk verloor de eerste twee wedstrijden op het Europees kampioenschap, achtereenvolgens van Denemarken en Duitsland, en is zondag in de laatste groepswedstrijd ook bij een overwinning op Portugal nog afhankelijk van de Duitsers.

„Iedere international moet ervan doordrongen zijn dat we hier zijn om te winnen”, zegt Van Bommel tijdens een gesprek in Krakau. „We zijn niet naar het EK gekomen om drie keer leuk te voetballen. En je moet ook niet naar het EK komen om zelf te willen spelen. Als je kampioen wilt worden, doe je dat met 23 spelers.”

Van Bommel vertelt op resolute toon wat in zijn ogen van een international mag worden verwacht en indirect levert hij op die manier kritiek op enkele van zijn medespelers. Hij wijst er op dat het de taak is van de ervaren internationals bij Oranje om na een nederlaag naar voren te stappen om kritiek op te vangen. „Natuurlijk is het niet leuk om kritiek te krijgen. Maar we moeten voorkomen dat die terechtkomt bij een jonge speler als Jetro Willems. Het hoort er gewoon bij om de pers te woord te staan”, zegt Van Bommel resoluut.

Zodra dan de naam valt van Robin van Persie, de aanvaller die op het EK niet beschikbaar is voor interviews en de mixed zone mijdt waar spelers en journalisten elkaar direct na de wedstrijd treffen, is Van Bommel op zijn hoede. „Als aanvoerder moet ik iedereen in bescherming nemen. Dus ook Van Persie. Hij wil zich blijkbaar helemaal focussen op het toernooi.”

Van Bommel heeft Van Persie aangesproken op een als storend ervaren telefoontje dat hij direct na het duel met de Denen op het veld pleegde met zijn vrouw. „Als we hadden gewonnen, dan had niemand het erover gehad.”

Van Persie is een van de spelers die tegen Denemarken en Duitsland onder zijn niveau presteerde. Hij maakte wel het enige doelpunt, tegen Duitsland, nadat hij in de tweede helft achter invaller Klaas-Jan Huntelaar was gaan spelen.

Van Bommel reageert schuldbewust als de heftige kritiek op zijn eigen spel ter sprake komt. Hij werd woensdag in de rust van het duel met Duitsland gewisseld voor Rafael van der Vaart. „Nee, dat vo elde niet als een pijnlijk moment. De aanvoerder kan toch een keer gewisseld worden? Ik zeg niet dat ik goed heb gespeeld. Ik had bij het eerste doelpunt misschien bij Bastian Schweinsteiger [die de assist gaf op Mario Gomez] moeten blijven. Die schuld neem ik op me.”

Van Bommel is gefrustreerd dat Oranje het WK-gevoel van 2010 tot dusver niet heeft weten te creëren. „Twee jaar geleden stonden de tranen bijna in mijn ogen na de verloren WK-finale. Vanaf dat moment leef ik naar het EK toe. We willen een generatie internationals zijn die zich waar weet te maken. Als dat dan niet lukt, is dat frustrerend. Iedereen moet ervan doordrongen zijn dat dit misschien wel de laatste kans is. Daar hebben we intern wel over gesproken, maar dat moet je niet forceren.”

Volgens Van Bommel heeft Oranje tijdens beide groepsduels slechts een paar fases goed gespeeld. „Op het WK functioneerde het elftal wel. Dat is nu anders. Daarnaast ontbreekt de vorm van de dag. Misschien komt het doordat de rolverdeling binnen de ploeg anders is. Destijds was die duidelijk. Nu niet. Dat komt mede doordat de status van sommige spelers is veranderd. Daar moeten we mee om proberen te gaan. Maar we moeten het EK als groep willen winnen, niet als individu. Ik praat hier veel over met Wesley Sneijder, Dirk Kuijt en John Heitinga. Sneijder krijgt weleens kritiek, maar hij is juist het toonbeeld van een teamspeler.”

Ondanks alles blijft Van Bommel geloof houden in een goed resultaat tegen Portugal. „Het goede gevoel kan zomaar terug zijn. Voetbal blijft onvoorspelbaar. Zondag zijn we de koning of de koekoek. Ik kijk nu alleen naar de wedstrijd tegen Portugal. Ik ben gekomen om hier kampioen te worden. Daar wil ik alles voor gedaan hebben. Ik wil niet over tien jaar in een interview moeten zeggen: ‘Daar hebben we het laten liggen’.”

Sportbijlage: Alles moet anders bij Oranje: pagina 2-3

    • Koen Greven