‘Bijdragen aan een betere wereld’

Shula Rijxman (52) was tot voor kort bestuursvoorzitter van productiemaatschappij IDTV. Begin dit jaar stapte ze over naar de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

None
Foto Maurice Boyer

Missie

„Ik heb nooit aan loopbaanplanning gedaan. Carrière maken, is nooit mijn drijfveer geweest. Ik heb wel altijd een missie gehad: ik word gedreven door dingen die ertoe doen. In mijn huidige functie is dat dat de Publieke Omroep er moet zijn voor alle Nederlanders. Het publiek kent afzonderlijke programma’s en afzonderlijke omroepen, maar moet ook weten wat de Publieke Omroep is. Alleen dan kunnen we er op een zinnige manier over discussiëren.”

Engagement

„Als ik maar 1 millimeter kan bijdragen aan een betere wereld, dan is dat mooi. Dat is de reden waarom ik nevenfuncties had bij War Child en Pink Ribbon. In mijn vorige baan, bij IDTV, deed ik eenmaal per jaar een maatschappelijk project: zo heb ik een keer kinderen van wereldleiders gevraagd naar Nederland te komen om lezingen te geven over het gedachtengoed van hun ouders. Ik heb ook een tv-programma gemaakt over familieleden van politieke gevangenen. Ik wil dingen vastleggen voor volgende generaties. Zo kan ik via de Publieke Omroep mijn verantwoordelijkheid nemen.

Kijkcijfers

„Media zijn volgens mij van grote invloed op een betere samenleving. Werken aan een betere wereld betekent ook dat we een onafhankelijk programma-aanbod moeten blijven bieden. Het is mooi dat dat in Nederland mag. Dat niet álles door commercie en kijkcijfers wordt bepaald.”

Ondernemend

„Ik ben een ondernemend type. Het gaat me niet om geld. Een van de redenen van mijn overstap naar de Publieke Omroep is dat dit een omgeving is waar je heel veel mensen met elkaar in contact kunt brengen en hen verder kunt brengen.”

Balans tussen werk en privé

„Ik werk te veel. Ik neem mijn werk mee naar huis, al komt dat deels doordat ik me nog aan het inwerken ben. Bovendien gaan de media 24 uur per dag door. De balans tussen werk en privé kan zeker beter. Ik zou meer tijd willen besteden aan mijn familie, vrienden en partner. Sommige afspraken moet ik een jaar van tevoren vastleggen omdat mijn agenda zo vol is! Ik ontspan wel, als ik sport bijvoorbeeld. Maar dan ga ik daarna weer naar Uitzending gemist kijken.”

Leermoment

„Bij IDTV organiseerde ik Festival Classique, een driedaags evenement voor klassieke muziek. Vorig jaar was de koningin daarbij aanwezig. Na afloop sprak ik haar even. Ze stelde voor een toast uit te brengen. Ik vroeg haar: ‘Wat is gebruikelijk, moeten we elkaars glazen aantikken?’ Waarop de koningin zei: ‘Laten we dat gewoon dóen.’ Ze gaf me onmiddellijk het gevoel dat het goed was wat ik deed, ze stelde me op mijn gemak. Dat was voor mij een levensles: stel anderen gerust als ze even niet weten hoe het moet.”

Nooit meer

„Als kind van Joodse ouders zeg ik dan meteen: ‘Nooit meer Auschwitz’. Als ik het wat minder beladen wil zeggen, zeg ik: nooit meer blinde overheidspropaganda, alleen maar onafhankelijke journalistiek met ruimte voor minderheidsstandpunten.”

Droom

„Mijn droom is dat mensen tolerant zijn, naar elkaar luisteren. Van materiële dingen droom ik niet.”

    • Friederike de Raat