Egypte kiest dit weekend president - politieke spanning naar kookpunt

Twee Egyptische vrouwen stonden vanochtend vroeg te wachten bij een door militairen beveiligd stembureau in Kairo. Foto Reuters / Suhaib Salem

De Egyptische bevolking mag vandaag en morgen naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de eerste presidentsverkiezingen in het land sinds de val van oud-president Mubarak. Twee kandidaten zijn nog in de race voor het presidentschap: oud-premier Ahmed Shafiq en de kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohammed Morsi.

De verkiezingen van dit weekend worden overschaduwd door de constitutionele crisis waarin Egypte deze week belandde: het Egyptische Constitutionele Hof, waarin rechters zitten die nog door Mubarak zijn benoemd, oordeelde woensdag dat de kieswet die aan de parlementsverkiezingen van vorig jaar ten grondslag lag “ongrondwettelijk” is en dat daarom het parlement moet worden ontbonden. Critici zien in de gang van zaken een poging van de militaire machthebbers in het land democratische veranderingen in de kiem te smoren.

De legerleiding beloofde na woensdag echter direct dat de verkiezingen van dit weekend door zouden gaan en riep de Egyptenaren op te gaan stemmen. Het leger heeft steeds gezegd de macht op uiterlijk 1 juli aan de verkozen president over te dragen. Hoeveel macht de president uiteindelijk krijgt is echter nog onduidelijk.

Kandidaat regime-Mubarak versus kandidaat Moslimbroeders

De strijd om het presidentschap gaat tussen Ahmed Shafiq, de laatste premier van Hosni Mubarak die werd aangesteld toen de volksopstand aan de gang was. Hij heeft beloofd met harde hand de veiligheid en stabiliteit in het land te herstellen. Aanhangers van de revolutie vrezen dat het met de democratisering van het land gedaan is als Shafiq gekozen wordt.

De tegenkandidaat van Shafiq is Mohammed Morsi, de kandidaat van de onder Mubarak verboden Moslimbroederschap. De islamist Morsi heeft gezegd de verworvenheden van de revolutie te zullen verdedigen en ook steeds benadrukt de rechten van vrouwen en minderheden in het land ongemoeid te willen laten. In de eerste ronde kreeg Morsi 24,8 procent van de stemmen, terwijl Shafiq 23,7 procent scoorde.

De stembussen in Egypte zouden gaan vanochtend en morgenochtend om acht uur Nederlandse tijd open en sluiten vanavond en morgenavond officieel om zeven uur ‘s avonds. De officiële resultaten van de verkiezingen worden op 21 juni verwacht, maar de eerste voorlopige uitslagen van de eerste ronde kwamen al binnen 24 uur na het sluiten van de stembussen.

    • Pim van den Dool