Zweden uitgeschakeld door Engeland: 2-3

Zweden kan een vervolg op het EK voetbal in Polen en Oekraïne vergeten. De ploeg van Erik Hamrén verloor vanavond ook het tweede groepsduel, ditmaal met 3-2 van Engeland. Spits Danny Welbeck tekende twaalf minuten voor tijd op schitterende wijze voor de winnende treffer. Eerder verloor Zweden al van gastland Oekraïne. Engeland gaat nu samen

Caption: Swedish midfielder Anders Svensson lays on the field during the Euro 2012 championships football match Sweden vs England on June 15, 2012 at the Olympic Stadium in Kiev. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Caption: Swedish midfielder Anders Svensson lays on the field during the Euro 2012 championships football match Sweden vs England on June 15, 2012 at the Olympic Stadium in Kiev. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Spits Anders Svensson baalt van de nederlaag tegen Engeland en de uitschakeling in het EK. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Zweden kan een vervolg op het EK voetbal in Polen en Oekraïne vergeten. De ploeg van Erik Hamrén verloor vanavond ook het tweede groepsduel, ditmaal met 3-2 van Engeland.

Spits Danny Welbeck tekende twaalf minuten voor tijd op schitterende wijze voor de winnende treffer. Eerder verloor Zweden al van gastland Oekraïne.

Engeland gaat nu samen met Frankrijk aan de leiding in groep D, met vier punten uit twee wedstrijden. De ploeg van Roy Hodgson heeft dinsdag aan een gelijkspel tegen Oekraïne, dat drie punten heeft, genoeg om plaatsing voor de kwartfinale af te dwingen. Zweden mag tegen Frankrijk proberen de eer te redden.

Tweede helft spektakelstuk

Het duel ontpopte zich vooral in de tweede helft tot een waar spektakelstuk, schrijft persbureau Novum. Nadat de Engelsen na twintig minuten op voorsprong waren gekomen via een kopbal van Andy Carroll, ging het na rust helemaal los. Binnen een kwartier had Zweden de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong.

Typische rol voor Isaksson

De Engelse verdediger Johnson tekende op onfortuinlijke wijze voor de gelijkmaker. Hij probeerde een inzet van Mellberg van dichtbij weg te werken, maar werkte de bal bij het uitverdedigen in eigen goal. Waarschijnlijk was de bal niet in het doel gegaan als Johnson het leer niet geraakt had.

Na een uur spelen kreeg Mellberg de treffer wel op zijn naam. De mee opgekomen verdediger kopte een sublieme vrije trap van Sebastian Larsson diagonaal binnen. De wedstrijd stond plots op zijn kop, maar Engeland liet het er niet bij zitten. De ploeg van Hodgson kwam terug, met dank aan Andreas Isaksson. De doelman van PSV liet een op het oog houdbare afstandspegel van Theo Walcott glippen.

Subliem doelpunt Welbeck betekent uitschakeling Zweden

De wedstrijd van de kerende kansen kreeg een passend slot. Op sublieme wijze tekende Welbeck voor de winnende treffer. Na een mooie voorzet van Walcott vanaf rechts, werkte de boomlange spits de bal achter zijn standbeen langs het doel in. Aanvoerder Steven Gerrard kreeg nog een grote kans op de 4-2, maar goalie Isaksson herstelde zich enigszins van zijn fout bij de 2-2 van Walcott.

    • Hans Klis