Ziekenhuizen verzetten zich tegen plannen verzekeraars

Bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen gaat zich gezamenlijk inspannen om de plannen van verzekeraars om het aantal ziekenhuizen te verminderen, tegen te gaan. Dat schrijft De Telegraaf vanmorgen.

Het gaat om veertig van de bijna negentig ziekenhuizen die ons land telt. Grote verzekeraars als Achmea, CZ en Menzis willen dat de helft van de ziekenhuizen dicht gaat, om de zorg te concentreren en zo kosten te besparen. Zelf vinden de ziekenhuizen dat dat niet de oplossing is en dat het ten koste gaat van de patiënt.

Er is juist meer regionale samenwerking nodig tussen ziekenhuizen en andere zorgaanbieders, zeggen ze. Want alleen dan kan de zorg ‘kwalitatief goed, dicht bij de patiënt en betaalbaar blijven’.

De ziekenhuizen hebben zich samengespannen in de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). Voorzitter A.B. Wymenga zegt in de krant:

“Wij zijn niet uit op oorlog met de grote verzekeraars, wij zoeken niet zozeer de confrontatie. Maar wij willen wel duidelijk maken dat concentratie, zoals die nu op gang komt, niet de weg is.”

De SAZ-ziekenhuizen zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe zorgpolis. Die moet vanaf volgend jaar landelijk beschikbaar zijn en garandeert volgens de vereniging dat patiënten zorg van hoge kwaliteit krijgen zonder dat ze daar ver voor moeten reizen.