Winkelen in EK-stad Charkov doe je in Marktstad

Aan de rand van Charkov, deze week speelstad voor Oranje, ligt Marketgrad. Marktstad. “De grootste markt van Europa”, zegt iedereen in de oost-Oekraïense stad. Nu zegt men in Charkov ook dat het centrale plein het grootste van Europa is – bij Wikipedia vindt men van niet.

Aan de rand van Charkov, deze week speelstad voor Oranje, ligt Marketgrad. Marktstad. “De grootste markt van Europa”, zegt iedereen in de oost-Oekraïense stad. Nu zegt men in Charkov ook dat het centrale plein het grootste van Europa is - bij Wikipedia vindt men van niet.

Maar Marktstad is zo groot als de Efteling en dus in elk geval groter dan enige markt in Nederland. De gelikte naam is bedacht door de administratie. In Charkov kent men de markt als Barabasjovo, naar het nabijgelegen metrostation dat vernoemd is naar een lokale Sovjet-astronoom, die meewerkte aan de publicatie van de eerste foto’s van de achterkant van de maan.

Auto’s, nachtcrème en wegwerpdekseltjes, duikapparatuur, schoenen met en zonder gaatjes, gaspistolen - “Ze hebben hier alles”, zegt iedereen in Charkov. Wie er nu is voor het EK, kan de metro nemen en midden op de markt uitstappen.

Lees na de foto’s verder:

Dmitri Bonder met zijn miljoen zonnebrillen. "Die Ray Bans lijken behoorlijk, vindt u ook niet?"Dmitri Bonder met zijn miljoen zonnebrillen. "Die Ray Bans lijken behoorlijk, vindt u ook niet?"

Aan de achterkant van de marktAan de achterkant van de markt

PaspoppenleedPaspoppenleed

Een zwerfhond volgt de schoonmaaksterEen zwerfhond volgt de schoonmaakster

Op Barabasjovo staan veel VietnamezenOp Barabasjovo staan veel Vietnamezen

De markt telt circa 18.000 winkels en kramenDe markt telt circa 18.000 winkels en kramen

Meer paspoppenleedMeer paspoppenleed

De meeste waar komt uit China, maar sommige handelaren kopen daar alleen stof en laten er lokaal kleding van naaienDe meeste waar komt uit China, maar sommige handelaren kopen daar alleen stof en laten er lokaal kleding van naaien

Op Barabasjovo oneindig veel zomerkleding en schoenenOp Barabasjovo oneindig veel zomerkleding en schoenen

Tussenhandelaren brengen de goederen naar marktjes dieper in het oostelijk en zuidoostelijk deel van het continent. De stad ligt aan een vier grote uitvalswegen in alle windrichtingen. Tot de grens met Rusland is het nog dertig kilometer.

Oekraïne zelf produceert voornamelijk zonnebloemolie, zware metalen en toffees. Veruit de meeste gebruiksartikelen in Barabasjovo komen uit China. De markt, overdekt met wit-rode kappen, ademt de geur van goedkoop plastic die ook in Nederlandse knakenwinkels hangt. “Ik verdien tien euro per dag”, zegt een verkoopster van frisdrank. Niet veel, vindt ze. Een flesje ijsthee uit haar koelkast, van Nestlé, kost tachtig cent.

Barabasjovo bestaat uit acht “pleintjes”, allemaal enorme overkapte markten die samen zo’n achttienduizend kramen en winkels tellen. De meeste verkopers werken zeven dagen per week, zonder vakantie, en twee keer per week tot middernacht zodat handelaren die overdag hun spullen verkopen, ‘s avonds nog nieuwe waar in kunnen kopen.

Dmitri Bonder staat voor zijn winkeltje met naar eigen schatting één miljoen zonnebrillen. Zijn baas vliegt een keer per jaar naar China, om de modellen te kiezen. De bestellingen komen daarna via luchtvracht binnen. Zijn dat echte Ray Bans? “Nee”, grijnst Bonder, “maar ze lijken behoorlijk, vindt u ook niet?” De brillen beginnen bij vier euro. Volgens de verkoper worden de echte Ray Bans ook in China geproduceerd, maar in een andere fabriek. In welke Chinese stad zijn baas de namaakbrillen haalt, vertelt hij niet, uit concurrentie-overwegingen.

Inspectie is er wel eens geweest, maar echte problemen heeft ze nooit gehad, zegt een tassenverkoopster die geregeld nepmerktassen in het assortiment heeft. En die Nike-bodywarmer, die ze draagt? Is die ook nep? “Nee, die is echt. Uit de tweedehandswinkel. Veel beter dan die Chinese rommel.”

Bekijk de markt vanuit de lucht op Google Maps, en via luchtfoto’s op www.barabashovo.ua

    • Thalia Verkade