West-Papoea onrustig na dood activist

Gewelddadigheden barstten gisteren uit in de Indonesische provincie West-Papoea, nadat een prominent lid van de onafhankelijkheidsbeweging werd doorgeschoten door de politie.

Toen bekend werd dat de onder-voorzitter van het Nationaal Comité voor West-Papoea, Mako Tabuni, was gedood, braken onlusten uit in de provinciehoofdstad Jayapura. Een toeschouwer werd door een menigte doodgestoken, winkels, auto’s en motoren werden in brand gestoken. Vier mensen raakten gewond.

De Indonesische regering is internationaal regelmatig bekritiseerd wegens schendingen van de mensenrechten in West-Papoea. Volgens de politie werd Tabuni gedood toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie. Volgens de mensenrechtenorganisatie Kontras werd de activist door politiemensen vanuit een of meerdere auto’s neergeschoten terwijl hij op straat liep. Hij overleed een uur later in het ziekenhuis.

Volgens korpschef Bigman Lumban Tobing werd Tabuni verdacht van een recente stortvloed van gewelddadige acties in de provincie. Daarbij zouden vorige maand op verschillende plaatsen in Papoea zestien mensen, waaronder zeven soldaten en politieagenten, zijn vermoord. Een Duitse toerist raakte eind mei gewond toen een schutter hem raakte op een strand bij Jayapura. (Reuters, AP)