Weg met die puinhoop in mijn hoofd

Als advocate werkte Bettine Meijer tachtig uur per week. Tot ze een burn-out kreeg. Nu runt ze haar eigen yogaschool en is ze nog net zo ambitieus.

Drieëntwintig was ze toen ze afstudeerde in Nederlands en internationaal recht. Als merkenrechtadvocate maakte Bettine Meijer drie jaar lang werkweken van tachtig uur. Ze werd er niet gelukkig van. Als rechter in opleiding maakte ze weliswaar minder uren, maar het gevoel dat het niet klopte werd alleen maar groter. Zeven jaar geleden was de koek op: voilà, de rekening van een succesvolle school- en studiecarrière. „School, studie, alles wat ik aanpakte ging goed. En de mensen om me heen bleven maar zeggen hoe geweldig dat was. Ik ging het geloven. Maar het waren allemaal keuzes vanuit mijn hoofd. Ik was zogenaamd goed bezig, maar werd er niet gelukkig van. Uiteindelijk kwam dat er ook fysiek uit. Ik had elke maand wel een keer 40 graden koorts.”

Net een week thuis stapte Meijer in de trein naar Amsterdam voor haar eerste Bikram Yogales; een vorm van yoga die wordt gegeven in een verwarmde ruimte (38 graden). Een les duurt negentig minuten en bestaat uit een vaste serie van 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen.

Eind 2010 opende Meijer in Haarlem haar eigen Bikram Yogaschool. In anderhalf jaar tijd groeide de school van 13 naar 21 lessen per week. „Ik wist: als het goed wordt neergezet, is dit een succesvol concept.”

Je had een burn-out. Waarom ging je er meteen weer op uit?

„Met in bed liggen zou ik niet verder komen, wist ik. Een deel van mijn rechtenstudie heb ik in Chicago gedaan. Daar deed ik veel aan yoga om de studiestress van me af te laten glijden. Dus toen ik in de krant las dat in Amsterdam een Bikram Yogaschool was geopend, dacht ik: dat ga ik doen. Voor ik het wist was ik honderd dagen verder. Dat was geen specifiek doel of zo. Voor het eerst in mijn leven had ik ergens géén doel aan gekoppeld, behalve uitzoeken wat ik werkelijk wilde doen en me beter voelen.”

Wat deed yoga voor je?

„De les in Amsterdam bood me in eerste instantie vooral een daginvulling. Als ik thuiskwam in Den Haag deed ik nog wat boodschappen en dat was het dan. Het was ook alles wat ik aankon. En ik vond het heerlijk dat iemand mij negentig minuten lang vertelde wat ik moest doen. Dat kon ik zelf helemaal niet. Na de les had ik ook veel meer rust in mijn dag; was het niet meer zo’n puinhoop in mijn hoofd. Al die vragen, gedachten: doe ik er wel goed aan om te stoppen bij de rechtbank? Hoe moet het nu verder? Dag na dag ging het beter. Ik kreeg er steeds meer vertrouwen in dat het wel goed zou komen.”

Was het de yoga die je hielp over de twijfels heen te komen?

„De eerste maanden was ik erg op zoek en probeerde ik van alles uit: casting, presentatie voor televisie, acteerlessen. Vooral dingen die met de buitenkant te maken hadden. Misschien omdat ik zo lang alleen in m’n hoofd bezig was geweest. Ik wilde laten zien dat ik dit ook kan. Maar de dagelijkse yogales bleef de constante factor.

Op een keer hoorde ik mezelf tegen iemand van een castingbureau zeggen: nee, ik kan niet want ik word yogaleraar. Onbewust had ik die keuze al gemaakt. Bizar dat ik het eigenlijk meteen al had gevonden, maar eerst die andere uitstapjes moest maken voor ik zeker wist dat dít het was. Ik ging op de yogaschool achter de balie werken en werd grondstewardess. Na anderhalf jaar had ik het geld bij elkaar voor de Bikram Yogalerarenopleiding in de Verenigde Staten.”

Hoe weet je dat je de goede keuze hebt gemaakt?

„Uit hoeveel plezier en passie ik nu beleef aan het geven van yogalessen en het hebben van een eigen school, blijkt dat dit voor mij een goede keuze is. Je kunt altijd verschillende keuzes maken: ik heb dit gekozen. Bikram Yoga kwam op mijn pad en ik heb in de loop van de tijd alleen maar meer de waarde en het briljante van de Bikram Yoga ervaren. Het is voor mij één van de meest herstellende, helende, vormen van yoga. Het maakt je sterker, flexibeler en gezonder.”

Als advocate en rechter werd je intellectueel uitgedaagd. Hoe anders is dat nu?

„Ik ervaar het niet als een groot verschil, omdat ik wat ik doe op eenzelfde manier benader. Ik wil altijd alles weten. En leer elke dag weer. Over het menselijk lichaam, over yoga, waar het vandaan komt en wat het voor mensen doet. Yogadocent zijn is zoveel meer dan negen keer per week een verhaaltje afdraaien. Bovendien ben ik ondernemer en dat spreekt mijn zakelijke kant aan. In een mantelpakje onderhandelen met heren in het grijs is mij niet vreemd. Ik verdeel de wereld liever niet in afzonderlijke werelden. Het gaat mij vooral om het werk wat ik doe. Voor yogales geven voel ik passie, en ik raak geïnspireerd door mijn leerlingen en door wat yoga voor mensen doet. Ik heb ook een opleiding gevolgd voor massagetherapeute. Net als bij yoga help je mensen bewust te worden van hun lichaam en verbinding te maken tussen lichaam en geest. Alleen bereik je met massage in zestig minuten één persoon en kan ik met yoga in negentig minuten zestig mensen door dat proces helpen. Dat heeft me bevestigd in mijn keuze voor yoga: hoe meer mensen ik kan bereiken in één keer, hoe beter.”

Je bent nog net zo ambitieus als vroeger,

„Ja, en dat is oké. Ik moet er alleen op letten dat ik het de goede richting op stuur. Doe ik iets omdat ik er goed in kan zijn of omdat ik het echt wil? Dat ik het beste uit mezelf wil halen, is niet veranderd door een burn-out of een switch in carrière. Dat is gewoon hoe ik ben.”

Bedenker Bikram Choudhury heeft een groot succes gemaakt van ‘zijn’ yoga.

„Bikram heeft er lang en hard voor gewerkt. Hij is er trots op en heel open over. Dat maakt hem een gemakkelijk doelwit voor mensen die iets van hem vinden, al kan het hem volgens mij niet veel schelen. Zelf vind ik het jammer dat Bikram Yoga los wordt gezien van alle andere vormen van yoga. Het zou niet spiritueel zijn of te ‘glamorous’. Wat vaak vergeten wordt is dat de insteek van Bikram yoga een helende is. Ik hoor regelmatig: als ik beter ben, kom ik. Waarop ik antwoord: hoe snel wil je je beter voelen? Kom morgen!”

Het is wel extreem zwaar.

„Ja. En toch geschikt voor beginners. Je wordt er sterk van en je krijgt een enorm uithoudingsvermogen. Een total body work-out en daarom zeer effectief voor rust in je hoofd. Als je 90 minuten zo intensief bezig bent, denk je niet aan de rekeningen die er nog liggen.”

Nu je zegt dat je je doel gevonden hebt, hoe blijf jij geïnspireerd?

„Door mijn leerlingen, elke dag. Ik zie ze werken in de les. Ze komen na een maand rechterop binnen lopen. Ik zie mensen iets doen waarmee ze de kwaliteit van hun leven verbeteren. Ik heb de beste baan die je kunt hebben.”

Dat was niet het oorspronkelijk doel. Toen ging het meer om jou.

„Mijn doel was om te vinden wat ik wilde doen. Dat zou iedereen moeten doen.”