Voetbalclub Glasgow Rangers failliet verklaard, maar maakt doorstart

De roemruchte Schotse voetbalclub Glasgow Rangers is gisteren faillietverklaard. Een plan om met de crediteurs een vrijwillige afbetalingsregeling te treffen is mislukt.

Glasgow Rangers (opgericht in 1873) verkeerde sinds februari in surseance. De 54-voudige Schotse kampioen en winnaar van de Europa Cup 2 (1972) kreeg van de Britse belastingdienst een naheffing van ruim 11 miljoen euro. De club heeft gebruikgemaakt van zogenoemde employee benefits trusts, een omstreden mechanisme om aanslagen van de fiscus te minimaliseren. Dat is in het Britse voetbal niet ongebruikelijk.

Een consortium onder leiding van zakenman Charles Green maakte gisteravond bekend dat het de club heeft overgenomen. De aankondiging kwam kort na een lastminute bod van voormalig Rangers-trainer Walter Smith. Het consortium van Green zou de activa hebben opgekocht voor 5,5 miljoen pond (6,7 miljoen euro).

Door de overname kan de club een doorstart maken. Wel hebben de nieuwe eigenaren toestemming nodig van de elf andere ploegen in de Schotse Premier League om het ‘oude’ Rangers te vervangen. nrc