Uitgelicht

Film

Once Upon a Time in America (Sergio Leone, 1984, I/VS). Meeslepend epos over de opkomst, ondergang en oude dag van een gangster (Robert De Niro). Kan worden beschouwd als laatste deel van Leones vergaand gestileerde drieluik over de Amerikaanse geschiedenis en mythologie (naast Once Upon a Time in the West en Duck You Sucker). Ook met James Woods, Joe Pesci, Danny Aiello, Elizabeth McGovern, Tuesday Weld. RTL7, 20.30-01.00u.

The Transporter (Louis Leterrier & Corey Yuen, 2002, VS/F). Door Luc Besson geschreven en geproduceerde actiethriller. Onderwereldkoerier Jason Statham neemt aan de Côte d’Azur wraak op gewetenloze mensensmokkelaars die gemeen doen tegen mooi lief meisje Qi Shu. RTL5, 20.30-22.25u.

Pirates of the Caribbean: At World’s End (Gore Verbinski, 2007, VS). Ook in het derde deel van de Pirates-cyclus, die het eerbiedwaardige genre van de piratenfilm combineert met dat van de fantasy, overheerst het spektakel. Met grote zeegevechten, monsterlijke transformaties en plotseling opdoemende watervallen. Johnny Depp speelt de piraat die poseert als rockster. Ook met Orlando Bloom, Keira Knightley, Mackenzie Crook en een gastrolletje van Keith Richards. Eén, 20.40-23.25u.

Death Proof (Quentin Tarantino, 2007, VS). Tarantino’s ode aan de B-film is een ‘chicks in cars’-spektakel waarin druilerig saaie dialoogscènes worden afgewisseld met keiharde actie. Voormalige Hollywood-stuntman Kurt Russell heeft een speciale auto waarin hij altijd overleeft. Als hij meisjes tegenkomt wordt de moordenaar in hem wakker. RTL5, 22.25-00.40u.

Heavens Fall (Terry Green, 2006, VS). Rechtbankfilm reconstrueert de authentieke zaak van de Scottsboro Boys: negen zwarte jongens werden in het Alabama van 1931 beschuldigd van verkrachting en ter dood veroordeeld. New Yorkse advocaat Samuel Leibowitz (Timothy Hutton) wist de zaak heropend te krijgen. Eén, 23.50-01.30u.

Italiensk for bugynedre / Italian for Beginners (Lone Scherfig, 2000, DK/S). Volgens het Dogma-principe, uit de losse pols gedraaide romantische komedie. Zes sombere dertigers fleuren hun leven op met een wekelijkse cursus Italiaans en ontdekken tot hun eigen verbazing alsnog de liefde. Ned.2, 23.55-01.45u.

Klute (Alan J. Pakula, 1971, VS). Jane Fonda won Oscar voor rol van New Yorkse callgirl in excellente psychologische thriller die de conventies van de film noir in een moderner jasje stak en die wel wordt opgevat als een studie naar het ambivalente onafhankelijkheidsstreven van een vrouw. Donald Sutherland is de ‘private eye’ die haar zijn bescherming opdringt. BBC 2, 01.05-02.55u.

Informatief

Royal Academy Summer Exhibition: a Culture Show special. Alastair Sooke leidt rond achter de schermen van de 244ste Summer Exhibition, waarvoor ieder jaar kunstenaars werk kunnen insturen in de hoop geaccepteerd te worden. RA-lid Michael Landy duikt in de archieven om zijn nieuwsgierigheid naar de merkwaardige rituelen rond de expositie te bevredigen, psychotherapeute Philippa Perry schetst psychologische portretten van sommige artiesten uit heden en verleden die pogingen deden om toegelaten te worden en actrice Emilia Fox begeleidt Sooke op de sjieke borrel bij de voorbezichtiging. BBC 2, 19.00-20.00u.

Amusement

Happy birthday Lang Lang! Rechtstreekse uitzending van een concert ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van pianovirtuoos Lang Lang in de O2 Arena in Berlijn. Met behalve de jarige het Schleswig-Holstein Festival Orchester o.l.v. Jahja Ling, vijftig jonge pianotalenten en Herbie Hancock. Op het programma onder andere Tsjaikovski’s Concerto voor piano nr. 1 in bes op. 23, Gershwins Rhapsody in Blue en een pianoduel met Hancock. Een van de hoogtepunten moet het moment worden waarop het uit ledlampen bestaande achtergronddecor omhooggaat om zicht te bieden op vijfentwintig concertvleugels met daarachter de talentjes van zeven tot veertien jaar. Arte, 20.15-23.55u.

EK voetbal

Oekraïne - Frankrijk. Verslag van de wedstrijd in Donetsk.Ned.1, 17.50-19.55u.

Zweden - Engeland. Verslag van het duel in Kiev.Ned.1, 20.35-22.45u.

Radio

OBA live. Praatshow over cultuur, politiek, wetenschap en moraal. Vanavond praat Theodor Holman met NRC-redacteur Hans Buddingh’ over de herziene uitgave van diens standaardwerk De Geschiedenis van Suriname. Aan de orde komen ook de vraag waarom Surinamers achter amnestie voor Bouterse staan en waarom er wel aandacht is voor het slavernijverleden maar niet voor de Decembermoorden. Radio 5, 19.02-20.00u.