Hoofdverdachte Vestia op vrije voeten, maar hij blijft verdachte

Nieuwbouw van Vestia in Den Haag. Foto NRC / Bas Czerwinski

De voorlopige hechtenis van Marcel de V., de kasbeheerder van Vestia die van fraude wordt verdacht, is per vandaag geschorst. Een woordvoerder van justitie bevestigt de vrijlating tegenover NRC Handelsblad.

De V. blijft wel verdachte in het strafrechtelijk onderzoek, maar justitie acht het niet langer nodig om hem nog vast te houden. Wel moet de V. beschikbaar blijven voor het onderzoek en kan hij opnieuw in hechtenis worden genomen. De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag tot de schorsing besloten op verzoek van het Openbaar Ministerie.

Marcel de V. wordt verdacht van fraude, witwassen en omkoping bij Vestia. Via tussenpersoon Arjan G. van adviesbureau Fifa zou hij miljoenen hebben verdiend aan het afsluiten van rentecontracten (derivaten) met verschillende banken. Justitie vordert 9,4 miljoen euro terug van De V. en heeft onder meer op zijn woonhuis beslag gelegd. De V. werd begin april aangehouden.

Door de financiële transacties die De V. afsloot, kampt Vestia met een miljardentekort. De corporatie onderhandelt op dit moment met een groep van 11 (inter)nationale banken over de afbouw van de derivatenportefeuille. Eind vorige week is besloten om de tijdelijke bevriezing van de onderpandbetalingen aan banken te verlengen.

    • Eppo König