Stijgers en dalers

Het was bijltjesweek bij de politieke partijen. Maar wie leidt ons door de crisis, vraagt Rutger Lemm.

Eind december vieren we de jaarwisseling, maar ergens weten we dat we onszelf voor de gek houden. Het voelt niet echt alsof we iets afsluiten, behalve een versleten agenda. Iedereen weet dat de echte oudejaarsavond in juni valt. Deze maand laten we 2011-2012 achter ons en kunnen we een aantal conclusies trekken. Net als bij de middelbare scholieren worden belangrijke vragen beantwoord: wie blijft er zitten, wie gaat er over? En wie is er geslaagd? Het zijn spannende weken.

Bert van Marwijk zakte voor zijn eindexamen Duits; de Spaanse regering gaf toe bijles nodig te hebben om te slagen voor Economie. Ruud en Estelle Gullit gingen uit elkaar.

Ook bij de politieke partijen was het bijltjesweek – van zo’n 22 Kamerleden werd bekend dat ze niet zullen terugkeren na de verkiezingen. De hoeveelheid vertrekkende Kamerleden valt nog mee in vergelijking met twee jaar geleden, toen 31 bewindslieden het hazenpad kozen. Maar nog lang niet alle partijen hebben hun kandidatenlijst voltooid of bevestigd, waardoor de kans groot is dat dit aantal wordt overschreden.

Een aantal bekende namen sneuvelde. Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zakten op het vak Vasthouden Aan Principes. Mariko Peters haalde net een onvoldoende voor Belangen Scheiden. Henk Bleker kwam niet eens opdagen voor het examen Ego Temperen – hij had wel wat beters te doen.

Tofik Dibi liet zich op de waarschijnlijk onverkiesbare tiende plek van zijn partij zetten. De kiescommissie van GroenLinks reageerde „geëmotioneerd” op deze „nederige actie” en partijleider Jolande Sap vond het „een grootse daad”, aldus Tofik Dibi zelf in de Volkskrant. Tofik Dibi deed dit omdat hij wilde voorkomen dat het weer te veel over Tofik Dibi zou gaan, zo zei Tofik Dibi in verschillende interviews: „Ik heet Tofik Dibi, maar daar gaat nu niet om. Het gaat om de partij, niet om mij, Tofik Dibi. Kijk, een foto van GroenLinks. Oh nee sorry, dat is een naaktfoto die ik vanochtend van mezelf heb genomen. Bam! Maar in alle ernst: stem GroenDibi.”

De PvdA en GroenLinks besloten ondertussen om bij de studiebollen van de SP af te kijken om punten te sprokkelen en gooiden gedrieën hun idealen in de Sapcentrifuge. Misschien ligt het aan de lente, maar de term ‘lijstverbinding’ doet mij vooral denken aan seks tussen twee origamifiguren.

Al met al kunnen we concluderen dat het steeds moeilijker wordt om ons land te besturen. Politici hebben inmiddels dezelfde houdbaarheidsdatum als voetbaltrainers. Ze trekken zich overwerkt en overbelicht terug of worden opgeofferd door hun zwalkende partijen. Ondertussen stijgt de werkloosheid, staat de euro steeds verder onder druk en krijgen bijna tweehonderdduizend jongeren hun diploma. Wie leidt hen door de crises? Iemand? Hallo?

We gaan het zien. Ik wens u in elk geval een mooi 2012-2013.

Rutger Lemm (26) is publicist en hoofdredacteur van online tijdschrift hardhoofd.com.

    • Rutger Lemm