Slowaaks supertalent Sagan blijft winnen

Wielrenner Peter Sagan heeft gisteren voor de vierde keer een sprintzege behaald in de Ronde van Zwitserland. De 22-jarige Slowaak won vorige maand in de Ronde van Californië vijf etappes en bevestigt deze week in de Tour de Suisse zijn geweldige sprintkwaliteiten.

Sagan heeft dit seizoen zijn zinnen gezet op de groene trui – als winnaar van het puntenklassement – in de Tour de France. Hij kan een paar weken later op de Olympische Spelen zomaar voor een sensatie zorgen bij de wegwedstrijd. Sagan heeft dan wel als nadeel dat de Slowaakse wielerploeg minder sterk is dan bijvoorbeeld het Britse landenteam van thuisrijder en topfavoriet Mark Cavendish.

Sagan, oud-mountainbiker, heeft zelfs overwogen ook voor olympisch goud te gaan op zijn voormalige specialiteit. Maar de renner van de ploeg van Liquigas, waar hij rijdt met zijn minder talentvolle oudere broer Juraj, heeft dat ambitieuze plan intussen laten varen.

Sagan, geboren in provinciestad Zilina in het voormalige Tsjechoslowakije, won gisteren de zesde etappe in Zwitserland. Hij was in finishplaats Bischofszell sneller dan de Brit Ben Swift en de Australiër Allan Davis. Het Slowaakse sprintfenomeen won dit jaar al dertien keer een etappe in een meerdaagse rittenkoers.

In het algemeen klassement behield de Portugees Rui Costa de leiderstrui. Hij heeft acht seconden voorsprong op de Luxemburger Frank Schleck en vijftien op de Tsjech Roman Kreuziger. De hoogst genoteerde Nederlander is Raborenner Steven Kruijswijk, die zestiende staat met driekwart minuut achterstand op de geletruidrager.