Schillers veruit favoriete gebak

Zou Schiller toen hij de zinsnede ‘Alle Menschen werden Brüder’ aan het papier had toevertrouwd, zichzelf hebben beloond met een puntje Blankenhainer Kirschkuchen? Vast, zulke mooie woorden zijn een traktatie waard en naar verluidt was het zijn lievelingsgebak. In deze tijden van economische en sportieve rivaliteit is het een passende lekkernij. Taart verbroedert en het kersenseizoen staat voor de deur.

Op internet zwerven vele exact dezelfde recepten voor Blankenhainer Kirschkuchen. De oorsprong daarvan is terug te voeren tot Die echte deutsche Küche. De auteurs van dit kloeke kookboek zijn in het algemeen niet zuinig met vet, maar bij dit recept komt er, behalve voor het invetten van de bakvorm, geen boter aan te pas. Daardoor heeft de cake in taartvorm iets van clafoutis, vooral als je hem nog warm eet. Beheers je, want afgekoeld en uitgedampt is hij lekkerder.

De authentieke Blankenhainer Kirschkuchen wordt bestrooid met hagelsuiker. Dat is niet algemeen verkrijgbaar, maar met poedersuiker is hij ook niet te versmaden. Amandelpoeder is bij sommige supermarkten te krijgen en vrijwel altijd in biologische winkels. Anders kun je amandelen of amandelsnippers eenvoudig zelf malen.

Bij gebrek aan verse kersen zijn kersen uit blik of pot een minder, maar bruikbaar alternatief. Laat ze wel goed uitlekken anders wordt de taart zompig. In de ideale bakwereld begin je dus met het ontpitten van verse kersen. Van 250 gram houd je na het ontpitten ruim 200 gram over.

Vet een springvorm (doorsnede 20 cm) in met boter. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Scheid de eidooiers van de eiwitten. Sla de eiwitten met een snuf zout stijf. Klop de eieren met de suiker tot een bleke crème. Meng de crème met 100 gram gezeefde bloem en een snuf kaneel. Dat geeft een stevig deeg. Werk daar met een spatel behoedzaam een kwart van het stijf geslagen eiwit doorheen. Dat lijkt bij aanvang een onmogelijke opgave, maar wanhoop niet. Het gaat lukken. ‘Vouw’ er voorzichtig en met geduld in twee delen de rest van het eiwitschuim door. Meng er de amandelpoeder door en tot slot de ontpitte kersen.

Giet het beslag in de springvorm. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 40 minuten bruin en gaar. Laat hem uit de oven 10 minuten rusten, haal hem uit de vorm en laat hem op een rek uitdampen en afkoelen. Bestrooi hem met poeder- of hagelsuiker.

Het recept is voor een taartje van 20 cm doorsnede. Dat levert zes punten van een verdedigbare grootte op. Verdubbel de hoeveelheden bij gebruik van een springvorm van 28 cm doorsnede. (De baktijd kan dan iets langer zijn.) Dat is nog niet genoeg voor alle mensen, maar je kunt er toch tien tot twaalf mensen mee verbroederen. Laten we zeggen: een Mannschaft.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Joep Habets