Rutte waarschuwt voor nieuwe bezuinigingsronde

Demissionair premier Rutte waarschuwde vandaag voor een nieuwe bezuinigingsronde. Foto Reuters / Robin van Lonkhuijsen

Volgens demissionair premier Rutte is het terugdringen van het begrotingstekort noodzakelijk, maar zal het veel van Nederland vragen, meldt persbureau Novum. Rutte zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat er ook de volgende kabinetsperiode moeilijke maatregelen genomen moeten worden.

Het Centraal Planbureau heeft becijferd dat de komende jaren nog 20 tot 25 miljard extra bezuinigd moet worden. Dat is volgens Rutte ‘huiswerk voor het volgende kabinet’. “Het zal moeten, het kan niet anders”, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. Niet ingrijpen betekent dat er op een gegeven moment draconische maatregelen moeten worden genomen, waarschuwde hij.

Rutte wil niet te vroeg juichen

Door het Kunduz-akkoord is het begrotingstekort volgend jaar 2,9 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee blijft het begrotingstekort onder de Europese eis van 3 procent. Rutte vindt dit ‘een prestatie’, maar wilde niet te vroeg juichen:

“Voor ons is het nu vooral zaak om die 2,9 procent ook daadwerkelijk te halen. Dat betekent: uitvoeren van alle maatregelen die in het begrotingsakkoord staan. We moeten extra inzetten op bezuinigingen, hervormingen en op groei.”

Miljardenbezuinigingen hard nodig

De 0,1 procentpunt die Nederland onder de Europese norm van drie procent zit wil Rutte niet direct weer uitgeven, met het oog op de miljardenbezuiningen die de komende jaren nodig zijn:

“Mijn neiging zou zijn om die niet meteen weer te vergieten over leuke plannen.”

    • Judith Laanen