Rusland ontkent mee te praten over een Syrië zonder Assad

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov ontkende vanochtend dat Moskou deelneemt aan het maken van plannen voor een Syrië zonder president Assad. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

Rusland zegt niet betrokken te zijn bij gesprekken over hoe het verder moet in Syrië als president Assad mocht opstappen of tot aftreden wordt gedwongen. Vanuit Syrië kwamen de hele ochtend weer berichten over hevige gevechten tussen het leger en opstandelingen.

Moskou herhaalde vanochtend dat het niet betrokken wil zijn bij het omverwerpen van regimes en is daarom niet bereid nu met andere grootmachten te praten over het theoretische scenario dat er een einde komt aan het regime van Assad. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei niet deel te willen nemen aan het smeden van “politieke complotten” en benadrukte dat het aan de Syriërs zelf is om over hun toekomst te beslissen.

De Russische ontkenning komt na de uitspraak van Frankrijk eerder vanochtend dat Rusland wel degelijk meedenkt over een Syrië zonder Assad. “De Russen zitten niet vast aan de persoon van Bashar al-Assad”, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. “Ze zien hem zeker als een tiran en moordenaar, maar zijn bang wie de macht kan overnemen als hij uit de macht wordt verdreven. Daarover praten we.”

Rusland belangrijkste bondgenoot Assad sinds begin opstand

Rusland geldt als de belangrijkste bondgenoot van Syrië sinds de volksopstand tegen Assad in maart vorig jaar begon. Moskou heeft in de VN-Veiligheidsraad verschillende keren resoluties geblokkeerd die het Syrische regime veroordeelden voor het grootschalige geweld in het land. Rusland en Syrië werken al tientallen jaren nauw samen op militair en economisch gebied.

Dat Rusland toch bereid zou zijn te bewegen, deed een uitspraak van een Russische diplomaat van vorige week vermoeden. De diplomaat zei tegenover persbureau Reuters dat Moskou een vredesplan zou ondersteunen dat gebaseerd is op de politieke machtsoverdracht in Jemen, waar president Ali Abdullah Saleh opstapte in ruil voor immuniteit voor strafvervolging. Het Syrische volk zou wel achter zo’n ‘vertrekregeling’ voor Assad moeten staan, zo zei de diplomaat.

Geweld in Syrië gaat ook vandaag door

Op de achtergrond van de laatste diplomatieke discussies binnen de internationale gemeenschap kwamen ook vanochtend weer berichten over aanhoudend geweld in Syrië. In een stadje in de buurt van Damascus werden volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten negen verminkte lijken gevonden. Het is volgens de aan de organisatie onduidelijk wie voor de dood van de negen burgers, maar volgens oppositiegroepen zijn milities van het regime verantwoordelijk.

Gisteren was het ook opnieuw een bloedige dag in Syrië. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten stelt dat bij gevechten tussen het Syrische leger en opstandelingen minstens 84 mensen om het leven kwamen, onder wie 48 burgers.

    • Pim van den Dool