Rotterdam zet 100 kunstenaars uit hun atelier

Zo’n honderd kunstenaars in Rotterdam raken het komende jaar hun atelierruimte kwijt. Dat zegt de Stichting Kunstenaars Accommodatie Rotterdam (SKAR). De gemeente gaat tien oude schoolgebouwen verkopen waarin nu nog beeldend kunstenaars, dansgroepen en theatergezelschappen zijn gevestigd.

De SKAR huurt de panden tegen een goedkoop tarief van de gemeente om er kunstenaars in onder te brengen. Deze regeling is bedacht om Rotterdam aantrekkelijk te maken als vestigingsplaats voor kunstenaars. B en W wil echter af van de gebouwen omdat het beheer ervan niet meer tot de kerntaken van de gemeente behoort.

De SKAR spreekt van een „flinke aderlating voor Rotterdam”. Volgens de stichting wordt het door de verkoop „heel moeilijk” om nog betaalbare atelierruimte te vinden. De SKAR vreest dat kunstenaars uit de stad zullen vertrekken. Meerdere raadsfracties vinden dat het college de voorgenomen verkoop deels moet herzien. De gemeente laat in een reactie weten dat de kunstenaars „al lange tijd weten dat hun huurcontract zou aflopen”.