Ray kwam niet uit het Duitse bos, maar uit Hengelo

Oud-klasgenoten herkenden hem meteen. ‘Ray’ uit Berlijn, die jaren in de bossen zou hebben geleefd, is in werkelijkheid Robin van Helsum uit Hengelo.

Vijf jaar zou hij in de uitgestrekte Duitse bossen hebben overleefd, samen met zijn inmiddels overleden vader. Ray, heette hij, en hij was ongeveer 17 jaar oud. Dat was het verhaal waarmee Ray een politiebureau in Berlijn binnenstapte, begin september vorig jaar.

Maar de mysterieuze ‘Waldjunge’ blijkt de Nederlandse Robin van Helsum te zijn, een vermiste twintigjarige jongen uit Hengelo (Overijssel). Toen de Duitse jeugdzorg en politie ten lange leste foto’s van Van Helsum verspreidden, werd hij onmiddellijk herkend door medeleerlingen van zijn oude school. De Twentse politie heeft zijn identiteit inmiddels bevestigd.

„Ik weet 100 procent zeker dat het hem is”, zegt een oud-huisgenoot van Robin tegen de NOS. „Hij had persoonlijke problemen en dit is zijn manier geweest om een nieuw leven te beginnen.”

Robin was het laatst gezien toen hij op 2 september met een vriend naar Berlijn reisde. Hij had een rugzak bij zich met een tent en een slaapzak, en hij had thuis een afscheidsbriefje achtergelaten. Een paar dagen later meldde hij zich als Ray bij de Duitse politie met een bijzonder verhaal. In het Engels, met een paar woorden Duits, vertelde hij dat zijn moeder Doreen vijf jaar geleden omgekomen was bij een auto-ongeluk. Sindsdien zouden hij en zijn vader hebben rondgetrokken, levend in grotten en in de tent. In augustus zou ook zijn vader zijn gestorven. Hij had hem begraven en was twee weken later bij toeval in Berlijn terecht gekomen, waar hij om hulp vroeg. Zijn achternaam was hij vergeten.

De politie, die hem onderbracht in een tehuis, had de afgelopen maanden geen enkele aanwijzing gevonden dat dit verhaal klopte. Ray zag er niet uit als iemand die vijf jaar in de bossen had gewoond: gave handen, schone haren. Het graf van zijn vader werd nooit gevonden, en er was nergens melding gemaakt van een verongelukte Doreen. Wrang is dat de échte vader van Robin van Helsum, Jan, begin dit jaar is overleden terwijl Robin in Duitsland was.

De afgelopen maanden is op veel plaatsen naar de identiteit van Ray gezocht, zoals bij de de ouders van de Vlaamse, als peuter ontvoerde Liam Vanden Branden. (NRC)