Polis voor klein, aardig ziekenhuis

Een groep kleine ziekenhuizen, de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (39 van de 90), ontwikkelt een verzekeringspolis die ‘Beter dichtbij’ heet. Een verzekeraar (welke is nog geheim) zou de polis in 2013 op de markt brengen. Patiëntvriendelijkheid is één voorwaarde voor ziekenhuizen die meedoen.

Om de kosten te reduceren in de ziekenhuiszorg (in tien jaar verdubbeld tot 23 miljard euro in 2011), dringt de overheid aan op specialisatie. Ziekenhuizen die niet vaak genoeg bepaalde operaties doen, zouden die niet meer mogen doen. Althans, de patiënt krijgt de operatie in dat ziekenhuis niet vergoed. Dat geldt voor operaties bij bepaalde vormen van kanker en vaatproblemen.

Verzekeraars, die premies innen en doktersrekeningen betalen, dwingen die specialisatie nu af bij ziekenhuizen. Een patiënt met borstkanker krijgt de behandeling in haar lokale ziekenhuis niet meer vergoed als dat jaarlijks te weinig borstkankerpatiënten behandelt. Ze moet reizen.

Kleine ziekenhuizen buiten de Randstad lijden onder die ontwikkeling. Ze hebben te weinig patiënten om ingewikkelde operaties aan te bieden. Ze proberen nu met de polis ‘Beter Dichtbij’ de voordelen van kleinschaligheid te onderstrepen. Aangesloten zijn onder meer ziekenhuizen in Dirksland, Zaandam, Dokkum, Woerden en Den Helder.

Initiatiefnemer Chris Wiggers: „Men wil een ziekenhuis dichtbij. Elk ziekenhuis waar vaste medewerkers persoonlijke aandacht geven aan de patiënt, en dat aan andere van zulke voorwaarden voldoet, kan een contract krijgen voor onze polis.” De polis zal ook zorg in de basisverzekering dekken die de kleine ziekenhuizen niet kunnen bieden, zoals hart- én vaatoperaties. Daarvoor moet de patiënt alsnog reizen.