Persbureau GPD stopt er na ruim 75 jaar mee - ‘niet onverwacht’

De GPD verzorgt momenteel de boven-regionale berichtgeving voor 15 regionale kranten in Nederland (Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eenlander, De Stentor, Twentsche Courant/Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN/De Stem, Provinciaal Zeeuwse Courant, Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad) en het Nederlands Dagblad. Foto: bewerking van homepage gpd.nl

De GPD, het samenwerkingsverband van de regionale dagbladen, houdt op 31 december na 76 jaar op te bestaan. Vanmiddag is het personeel ingelicht over het voornemen van het bestuur om het persbureau op te heffen.

Bij de GPD (Geassocieerde Pers Diensten) werken 45 mensen in vaste dienst en vele freelancers. Volgens de GPD is de directe aanleiding voor de opheffing het besluit van uitgeefconcern Wegener/MGL om uit de GPD te stappen. De uitgever van onder meer De Gelderlander en Brabants Dagblad, die de helft van de GPD-contributie betaalde, begint een eigen nieuwsdienst.

Uit een persbericht:

Daarmee is het financiële draagvlak voor de organisatie zodanig verzwakt, dat de andere deelnemers geen mogelijkheden zien om de GPD in de huidige vorm voort te zetten. Er is nog overleg gaande over alternatieven voor samenwerking, ook met Wegener/MGL. Het besluit van het GPD-bestuur moet worden goedgekeurd door de algemene ledenvergadering. Voor het personeel zal een sociaal plan in werking treden.

GPD verzorgt berichtgeving voor 15 regionale kranten

De GPD verzorgt momenteel de boven-regionale berichtgeving voor 15 regionale kranten in Nederland. Ook Het Parool is bij de GPD aangesloten en Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg) zijn afnemers. De totale oplage van de bij de GPD aangesloten dagbladen bedraagt circa 1,5 miljoen.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, reageert op Twitter:

Twitter avatar thomasbruning thomas bruning #Gpd stopt per 2013, journalistieke kapitaalvernietiging

Volgens mediaredacteur Jan Benjamin van NRC komt het nieuws over het einde van de GPD “niet onverwacht”.

“De GPD moest uitsluitsel geven nu Wegener eruit is gestapt. De onderhandelingen over een doorstart liepen, maar blijkbaar was er toch nog onvoldoende zekerheid over de alternatieven. De mensen moesten duidelijkheid krijgen.”

GPD-voorzitter: moeilijk, maar onvermijdelijk

GPD-voorzitter Tim Klein (directeur HDC-media) noemt het besluit “moeilijk maar onvermijdelijk, gegeven de huidige omstandigheden”. Klein:

“Voor de medewerkers, hoofdredactie en directie van de GPD is het zuur dat dit besluit, ondanks al hun inspanningen, moet worden genomen. Met de opheffing van GPD verdwijnt een kwalitatief hoogstaand persbureau. Voor de regionale dagbladen is het verdwijnen van de GPD een grote aderlating.”

GPD-hoofdredacteur: zwarte dag

GPD-hoofdredacteur Jos Timmers spreekt van “een zwarte dag”.

“Niet alleen voor de direct betrokkenen, alle mensen die voor de GPD werken, zowel de mensen in vaste dienst als de tientallen freelancers, maar ook voor de Nederlandse journalistiek.”

Timmers meldde op Twitter:

Twitter avatar JosTimmers Jos Timmers Een zwarte dag voor de GPD, zo zwart als de inkt van de meer dan 1,5 miljoen kranten waar wij elke dag voor schrijven. http://t.co/7WCq83yS

Volgens Timmers blijven er mogelijkheden voor kranten die niet tot Wegener/MGL behoren om samen te blijven werken. Er worden volgens hem nog opties onderzocht.

Daniël Gilissen, chef redactie kerk en religie van Nederlands Dagblad, reageert op Twitter over de voorgenomen opheffing van de GPD:

Twitter avatar danielgillissen Daniël Gillissen Voor de helderheid: #Wegener trekt de stekker uit #GPD. Andere partners, waaronder #NDnl, wilden door met 76-jarige persbureau! #treurig

Persdiensten GPD en Novum wilden samenwerken

GPD en persbureau Novum onderhandelden over een vergaande vorm van samenwerking, schreef NRC Handelsblad eind mei. “Een serieuze optie”, noemde hoofdredacteur Jos Timmers van de GPD een combinatie met Novum. Bram Bloemberg, directeur van Novum, bevestigde de gesprekken.

GPD-voorzitter Klein zei vanmiddag tegen mediaredacteur Jan Benjamin dat alle opties nog open liggen, ook samenwerking met Novum.

    • David Haakman