Pas verschenen

Enid Bagnold: Dagboek zonder data (A Diary Without Dates). Vert. Erwin Mortier, De Bezige Bij, 144 blz. € 17,90

Dagboek van Enid Bagnold (1889-1981) over haar werk in een militair ziekenhuis in Woolwich tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wegens haar kritische dagboek ontsloeg het ziekenhuis haar.

Alain de Botton: Ode aan het kijken. Vert. Jelle Noorman, Atlas Contact, 94 blz. € 7,50

Praktische filosofie van de succesrijke schrijver Alain de Botton met antwoorden op ‘alledaagse’ vragen als: hoe kunnen we romantische gevoelens uitdrukken?

Anthony Burgess: A Clockwork Orange (A Clockwork Orange). Vert. Harm Damsma en Niek Miedema, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 224 blz. € 17,95

Nieuwe vertaling van Anthony Burgess’ inktzwarte, dystopische roman uit 1962 over een bende hooligans in het toekomstige Engeland. Bendelid Alex wordt na zijn arrestatie onderworpen aan een programma van de staat dat hem moet genezen van zijn gewelddadigheid.

Anne van Buul (red.): Lopende vuurtjes. Engelse kunst en literatuur in Nederland en België rond 1900. Verloren, 256 blz. € 22,-

Bundel artikelen over de invloed van de Britse culturele vernieuwingen van omstreeks 1900 op het werk van Nederlandse en Belgische kunstenaars, schrijvers en architecten als Pierre Cuypers en Georges Khnopff.

Albert Cohen: Het boek van mijn moeder (Le livre de ma mère). Vert. Paul Syrier, Van Gennep, 158 blz. € 9,90

Portret dat de Franse diplomaat Albert Cohen schreef van zijn moeder die voor het anti-semitisme vluchtte van Korfoe naar Marseille.

Jurgen Leurdijk & Dirk Jan Roeleven: Andere Tijden Sport. De Arbeiderspers, 196 blz. € 18,95

Boek ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het tv-programma Andere Tijden Sport. Met onder meer het verhaal van het bezoek van de bokser Mohammad Ali aan Volendam.

Joost Niemöller: Het immigratie taboe. 10 wetenschappers over de feiten. Van Praag, 360 blz. € 24,50

Gesprekken met tien sociale wetenschappers over onderzoek naar immigratie in Nederland. Op dit onderzoek rusten volgens de schrijver/journalist Joost Niemöller (1957) verschillende taboes.