Ouderenbond ANBO gaat niet mee naar Nieuwe Vakbeweging

Jetta Kleinsma (tweede van links) leidde de poging een nieuwe vakbeweging op te richten. Links van haar FNV-voorzitter Agnes Jongerius en rechts de verkenners Han Noten en Herman Wijffels. Foto Gerard Til / Hollandse Hoogte

De ouderenbond ANBO heeft besloten niet mee te gaan naar De Nieuwe Vakbeweging, die de opvolger moet worden van de vakcentrale FNV. Dat maakte de bond vanochtend bekend.

De blauwdruk van de nieuwe bond, zoals eerder week gepresenteerd door kwartiermaker Jetta Klijnsma, voldoet niet aan de voorwaarden die ANBO had gesteld, meldt persbureau Novum. Zo is in de plannen het machtsprobleem tussen grote en kleine bonden niet opgelost, meent de ouderenbond, die 180 duizend leden heeft.

ANBO ongelukkig met stemverhouding en afdracht aan centrale fondsen

ANBO pleitte voor een evenredig verdeelde stemverhouding, “waardoor besluitvorming op inhoud ontstaat””:

“ANBO vindt dat de ware vernieuwing van de vakbeweging ligt in krachtige belangenbehartiging. Dat betekent voor ons dat de deskundigheid van de bonden beslissend is in de besluitvorming.”

Bezwaarlijk voor de ouderen was ook de forse afdracht aan centrale fondsen en het feit dat de bond niet wil concurreren met andere FNV-bonden om de seniorenstem:

“In het model van Klijnsma zouden alle FNV-bonden hun eigen dienstverlening voor senioren optuigen. Wij vinden dat versplintering van belangenbehartiging.”

Maandag werden de plannen voor de vernieuwing van de FNV gepresenteerd. Die was volgens de FNV-bonden nodig, na een heftig machtsconflict rond de totstandkoming van het pensioenakkoord.

‘Terugtrekken ANBO klap voor Nieuwe Vakbeweging’

Gisteren werd al bekend dat FNV Zelfstandigen Bouw niet meegaat met de vernieuwing. Dat ook de ANBO besloten heeft niet deel te nemen aan De Nieuwe Vakbeweging is een forse klap voor de nieuw op te richten bond, zegt onze economieredacteur Jos Verlaan. Hij wijst erop dat met het afhaken van FNV Zelfstandigen Bouw en de ANBO de nieuwe FNV al vijftien procent van zijn huidige ledenaantal verliest.

De Horecabond, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en FNV ZZP gaan wel mee naar De Nieuwe Vakbeweging. Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten besluiten volgende week over deelname. Op 21 juni moet dan duidelijk zijn wie meegaan, op 23 juni moet DNV officieel worden opgericht.

ANBO is sinds 2009 lid van de FNV, en blijft dat voorlopig ook. De ANBO staat open voor gesprekken met andere FNV-bonden die besluiten niet toe treden, geeft de bond aan. “Er is al eerder een mogelijkheid geschetst voor samenwerking: met autonome bonden, zonder zware top, waarin de deskundigheid van de bonden leidend is.”