Oranje-spelers hipper gekleed dan ooit, dankzij Bert van Marwijk

John Heitinga, 3rd left, Rafael van der Vaart, center, Wesley Sneijder, 3rd right, and Stijn Schaars, 2nd right, of the Netherlands, visit Nazi death camp Auschwitz prior to their first match at the Euro 2012 soccer championships in Oswiecim, Poland, Wednesday, June 6, 2012. (AP Photo/Jerry Lampen, Pool)
John Heitinga, 3rd left, Rafael van der Vaart, center, Wesley Sneijder, 3rd right, and Stijn Schaars, 2nd right, of the Netherlands, visit Nazi death camp Auschwitz prior to their first match at the Euro 2012 soccer championships in Oswiecim, Poland, Wednesday, June 6, 2012. (AP Photo/Jerry Lampen, Pool)

Bij de foto’s van het bezoek dat het Nederlands elftal aan Auschwitz bracht, een paar dagen voor het EK begon, viel iets op. De spelers droegen exact dezelfde kleding. Een lichtblauw overhemd, een donkerblauw vest en een net jasje, gecombineerd met een spijkerbroek. Zelfs de bruine riem en schoenen waren identiek.

1 Wie kleedt Oranje?

De spelers dragen tijdens de training, de wedstrijden en in hun hotel alleen kleding van sponsor Nike. Maar tijdens bezoeken, zoals naar Auschwitz maar ook de reis van Amsterdam naar Krakow, dragen ze vrijetijdskleding, die al sinds 1990 wordt verzorgd door Piet Zoomers. „Voor elk kampioenschap ontwikkelen we een nieuw kledingpakket voor de spelers en staf”, vertelt Richard van Roon, directeur van Piet Zoomers.

2 Wat zit er dan in zo’n pakket?

Een set casual kleding met een jeans, een modisch jasje, een polo, een aantal hemden en een vest. Plus accessoires als een riem, een das en schoenen. Alles wordt speciaal voor Oranje ontwikkeld en op maat gemaakt. Behalve de broek, die kwam dit jaar van Diesel. „Het was moeilijk om precies de juiste wassing te krijgen”, zegt Van Roon. „En broeken zijn sowieso moeilijk vanwege de gespierde bovenbenen van de spelers.” Daarnaast levert de sponsor ook een maatpak dat de staf langs de lijn draagt. Spelers dragen dit kostuum alleen tijdens formele gelegenheden.

3 En wie bedenkt die outfits?

De kleding wordt uitgekozen door bondscoach Bert van Marwijk, zijn assistenten Phillip Cocu en Ernest Faber, en teammanager Hans Jorritsma. Met het kledingpakket van dit EK is Piet Zoomers ruim een jaar geleden begonnen. „We beginnen met de evaluatie van het vorige pakket. Was het praktisch? Waren er klachten? Vervolgens vertellen wij hun de laatste trends en komen we samen tot ideeën. Factoren als de locatie spelen ook een rol. Zo is het tijdens dit EK op de plek waar het team verblijft een stuk warmer dan op de plek waar ze spelen.”

4 Klopt het dat de spelers er hipper uitzien dan ooit?

„Ja”, zegt Van Roon. „We hebben sinds 1990 nooit een bondscoach gehad die zó veel waarde hecht aan mode als Bert van Marwijk. Hij vindt het belangrijk dat het Nederlands elftal er trendy bij loopt en let erg op de details. In zijn dagelijkse dracht is hij er ook erg mee bezig.”

5 Maar waarom dragen ze allemaal hetzelfde?

De spelers en de staf gaan wanneer ze bijeen zijn áltijd uniform gekleed. „Dat versterkt het groepsgevoel, het creëert eenheid. Daarnaast moeten ze herkenbaar zijn als groep.”

    • Nathalie Wouters